Folkhälsomyndigheten

Regeringen avvaktar med förlängd pandemilag

Av: 

TT

NYHETER

Regeringen avvaktar med att föreslå en förlängning av pandemilagen till efter sommaren.

– Vi har haft en dialog med socialutskottet och konstitutionsutskottet som gärna ser att vi inväntar sommaren. Så det finns ingen anledning för regeringen att vilja annorlunda, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Hallengren lämnade besked om saken i socialutskottet på tisdagen, något som Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Utan att fråga först

Pandemilagen ger regeringen befogenheter att införa olika typer av restriktioner och begränsningar på grund av smittspridningen utan att först gå till riksdagen.

Men regeringens vilja att förlänga dels pandemilagen och dels lagen som gäller serveringsställen ligger fast. Nu gäller pandemilagen till den sista september.

I ett förslag som regeringen skickade ut på remiss i början av april föreslogs en förlängning till och med januari nästa år.

– Vi ville ge riksdagen tidiga signaler, men vi återkommer efter sommaren, säger Hallengren.

Bra besked

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) anser att regeringen har kommit med ett klokt besked.

– Det var ett bra besked, tycker jag, att regeringen inte bara rusar på med att förlänga pandemilagen, för de hade förmodligen fått avslag i riksdagen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Centerns vice ordförande Anders W Jonsson, ledamot i socialutskottet, anser att det inte finns skäl att förlänga pandemilagen i så lång tid som fyra månader i höst. Då ska ju en stor del av befolkningen vara vaccinerad och smittan ha avtagit.

I det förslag till öppningsplan för Sverige som Folkhälsomyndigheten lämnade till regeringen i förra veckan trycker myndigheten hårt på att pandemilagen bör fortsätta gälla. Det är viktigt för att möjligheterna för regeringen att snabbt vidta åtgärder ska finnas kvar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten