Attacken i Vetlanda

Misstänkte mannen i Vetlanda: ”Jag vill bli utvisad”

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Åklagare anser att straffvärdet för de sju mordförsöken i Vetlanda är livstids fängelse.

Den misstänkte mannen, som har erkänt tre av knivdåden, sa i tingsrätten i dag att han vill lämna Sverige.

– Jag avtjänar detta straff sedan vill jag bli utvisad, sa 22-åringen.

Den 3 mars gick en ensam gärningsman till attack med kniv mot sju män i centrala Vetlanda. Fem offer höggs i halsen, de andra fick motta hugg mot överkroppen.

19 minuter efter att larmet gått om första attacken grep polisen den misstänkte, en man i 20-årsåldern som kom till Sverige som asylsökande 2016.

Under rättegången i Jönköpings tingsrätt i dag medgav mannen att han attackerade två personer vid Resecentrum i Vetlanda och ytterligare en man vid Willys parkering.

– Det var som min hjärna slutade fungera, säger den misstänkte.

– Jag förstår inte varför jag har attackerat andra personer. Och alla var äldre. Jag har varit en person som vill hjälpa äldre.

Mannen förklarade att han inte minns de fyra andra attackerna men tror på det som offren har berättat.

–Jag godtar det som de har berättat. Jag befann mig inte i mitt normala tillstånd, säger han.

Mannen medgav att han har attackerat tre personer.

I sitt vittnesmål berättade han att han haft svårt att etablera sig i Sverige. Han har inte lyckats få något jobb och upplevde det som om han bollades runt på olika praktikplatser.

När hans tillfälliga uppehållsstillstånd gick ut fick han varken studera eller arbeta längre. Veckan före knivdådet ska mannen psykiskt ha mått mycket dåligt och försökt ta sitt liv två gånger.

– Jag ringde till Migrationsverket. För att jag ville bli utvisad. Det kan ni se i min mobiltelefon, säger den misstänkte.

När Migrationsverket kontaktade mannen nyligen för att han nu är misstänkt för brottslighet ska han ha sagt till sin advokat att han vill lämna Sverige.

Åklagare Adam Rullman menar att det är en påföljd som kan bli verklighet när mannen har avtjänat sitt straff.

Livstids fängelse

I sin slutplädering i dag förklarade Rullman att han anser att mannen ska utvisas på livstid. Men också att det är ett mycket högt straffvärde för det han är misstänkt för. Hans kollega, Martin Svensson, hade räknat på straffvärdet för de sju mordförsöken.

– Hur jag än räknar så slår jag i taket, säger Martin Svensson.

Åklagarna var eniga om att om mannen kan dömas till fängelse ska han ha lagens strängaste straff – livstids fängelse.

Mannens advokat, Christian Berntö, anser att det rör sig om sex mordförsök. Den första attacken når, enligt honom, enbart upp till grov misshandel.

– Det är ett oerhört straff. Det finns bara ett rättsfall i Sverige tidigare där mordförsök nått upp till livstids fängelse. Det var planlagt och innehöll en massa andra försvårande omständigheter, säger försvarsadvokaten Christian Berntö.

Han utesluter inte att mannens situation, där han väntade på en utvisning som drog ut på tiden, kan ha påverkat:

– Det ligger säkert som en bidragande orsak till hans dåliga mående.

Målsägarbiträdet Sylvia Strid i mitten är tveksam till att den misstänkta mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningarna. Rätten ska därför ta ställning till om mannen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Beslut om det väntas under torsdagen.

Målsägarbiträdet: Agerade rationellt

Advokat Sylvia Strid, som företräder ett av offren, är tveksam till att mannen skulle haft en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Hon menar att hon det finns tecken på rationellt agerande. Bland annat att mannen skonade kvinnor och barn.

– Det är valet av offer. Han berättar att han noterade de här flickorna och gömmer undan kniven. Gör man ett vansinnesdåd så reflekterar man inte på det här viset, säger hon.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Linda skuggade knivmannen i Vetlanda: ”Var rädd att han skulle gå in på skolan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken i Vetlanda

Vetlanda

Brott

Jönköping