Khashoggis fästmö: Kronprinsen måste straffas

Av:  TT-AFP

Saudiarabiens kronprins får inte komma undan, anser Hatice Cengiz. Arkivbild.
Saudiarabiens kronprins får inte komma undan, anser Hatice Cengiz. Arkivbild.

USA har pekat ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Khashoggis fästmö kräver att utpekandet får konsekvenser – samtidigt som Saudiarabiens FN-ambassadör ifrågasätter uppgifterna.

"Det är avgörande att kronprinsen, som beordrade det brutala mordet på en oklanderlig och oskyldig person, straffas utan dröjsmål", skriver Khashoggis turkiska fästmö Hatice Cengiz på Twitter.

USA:s nytillträdde president Joe Biden offentliggjorde förra veckan en två år gammal rapport där amerikansk underrättelsetjänst slår fast att bin Salman personligen godkände mordet på regimkritikern Khashoggi, som dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet 2018 när han skulle hämta ut äktenskapshandlingar.

Saudiarabien dömde i september 2020 åtta personer för inblandningen i mordet.

"Vem planerade det? Vem beställde det? Var är kroppen? Det är de viktigaste frågorna, och de förblir obesvarade", kommenterade Cengiz då.

Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Mouallimi skriver på Twitter att USA inte har presenterat några konkreta bevis för att kronprinsen var inblandad i mordet.

"Prinsen har med mod accepterat moraliskt ansvar, presenterat de skyldiga för rättsväsendet, och lovat att reformera underrättelsetjänsterna. Fallet är avslutat!", skriver al-Mouallimi.

Publisert: