Svenska folket: Hon är årets kvinna

”Under coronapandemiåret har hon varit en viktigt röst”

Året kvinna är Agnes Wold enligt svenska folket.

Och allra mest populär är hon bland kvinnor.

– Jag är ju feminist och jag tycker det är viktigt att kvinnor och barn inte glöms bort under pandemin, säger hon.

När Aftonbladet/Demoskop frågade svenska folket om vilken kvinna de tycker har utmärkt sig särskilt positivt under det senaste året är det ett namn som toppar listan – läkaren och professorn Agnes Wold.

Hon har blivit en populär röst när det kommer till hälsofrågor under pandemin och hela 12 procent – av de drygt 1200 personer som tillfrågats – tycker att hon utmärkt sig mest positivt under det senaste året.

– Vad roligt! Jag blev faktiskt väldigt rörd, säger hon.

Det är stora skillnader mellan de tillfrågade grupperna i mätningen. Bland de tillfrågade kvinnorna toppar Agnes Wold listan överlägset – 15 procent anser att hon är årets kvinna.

– Det känns jättebra att jag är mest omtyckt av kvinnorna. Jag är ju feminist och jag tycker det är viktigt att kvinnor och barn inte glöms bort under pandemin. Det har man gjort i många andra länder, där man till exempel stängt skolorna, säger hon.

Vem tycker du är årets kvinna? 

– Anna Ekström. Hon såg till att skolorna hölls öppna under pandemin. Hon fick ta mycket skit för det, men stod pall.

Demoskops vd Karin Nelsson kommenterar mätningen.

– Bland samtliga tillfrågade är Agnes Wold den som svenska folket tycker har utmärkt sig särskilt positivt. Framför allt bland kvinnor och äldre. Under coronapandemiåret har hon varit en viktigt röst som många uppskattat. 

Ebba Busch mest omtyckt hos männen

Enligt svenska folket kommer Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på andra plats.

– Jag har verkligen inget emot att dela listan med Ebba Busch. Hon är en kraftfull och orädd kvinna, det tycker jag är bra egenskaper, säger Agnes Wold.

Ebba Busch tycker att det är en hedrande utnämning. Hon säger att hon själv skulle nominera Kamala Harris som årets kvinna.

”Alla glastak som krossas är viktiga för kommande generationer, våra döttrar som i sin tur måste bana ny väg för nästa”, skriver hon i ett meddelande.

Framför allt männen tycker att Ebba Busch har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna.

– Det har att göra med att många tycker att hon står upp för sig själv, att hon är rak och säger vad hon tycker, och att de delar hennes uppfattning om mycket. I motsvarande mätning vi gjorde för två år sedan kom hon också på andra plats och nu liksom då är det män som uppskattar henne, säger Karin Nelsson.

Ebba Busch är årets kvinna – enligt männen.
Ebba Busch är årets kvinna – enligt männen.

På grund av en mycket omskriven hustvist har Ebba Busch varit i blåsväder den senaste tiden. Trots det är hon populär i Demoskops mätning om utmärkande kvinnor.

– Det är mycket diskussion kring hustvisten just nu och att det påverkar henne negativt. Vi ser dock att det samtidigt är många som håller på henne och tycker att det är starkt att hon står upp för sig själv, säger Karin Nelsson.

Högt på listan över årets kvinna kommer även ”mamma” och ”fru/sambo”.

– Unga tjejer hyllar sina mammor och männen sina kvinnor och fruar. Att de uppmärksammas tycker jag är lite fint. Det är ju många kända personer med på listan, men det är ändå kvinnan i den närmsta kretsen som man tycker har utmärkt sig särskilt, säger Karin Nelsson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE