Jill Bidens val till invigningen: Yngsta poeten någonsin

Uppdaterad 2021-01-21 | Publicerad 2021-01-20

Ytterligare en kvinna skrev historia under Joe Bidens presidentinstallation.

Amanda Gorman, 22, är den yngsta att någonsin att recitera sin poesi under ceremonin.

En politisk dikt mot rasism följde från poeten som Jill Biden uppges ha valt.

Amanda Gorman, 22, blev den yngsta poeten någonsin att recitera sin poesi på presidentinstallationen.

Amanda Gorman tog nyligen examen från Harvard. Nu går hon i litterära giganters fotspår. Maya Angelou och Robert Frost är några författaren som tidigare fått läsa sin poesi under en installationsceremoni.

Doktorn och utbildningsentusiasten, tillika presidentfrun Jill Biden, uppges av flera amerikanska medier ha varit personen som rekommenderat Amanda Gorman som installationspoet.

Gorman nämner i sin dikt det stora i att en spinkig, svart kvinna som uppfostrats av en ensamstående mamma nu står där hon står.

Vill visa landets sår

Dikten som Amanda Gorman skrivit till evenemanget, ”The Hill We Climb”, är högaktuell och brinnande politisk. Utan att adressera händelserna direkt kommenterar hon stormningen av Kapitolium som ägde rum bara några veckor tidigare på platsen där hon nu står.

– Jag försökte inte att skriva något där de händelserna målades ut som en avvikelse från det Amerika jag känner till, sa hon till LA Times före installationen.

”Vi ska lyfta denna sargade värld till en sagolik sådan... Det finns alltid ljus, om vi bara är modiga nog att se det. Om vi bara är modiga nog att vara det”, löd några av Amanda Gormans diktrader.

– Amerika är stökigt. Det är fortfarande i ett tidigt skede av vad vi alla kan utvecklas till att bli. Och jag måste visa det i dikten. Jag kan inte ignorera eller radera det. Så, jag skrev en dikt som visar dessa ärr och sår. Förhoppningsvis kan det bidra till att vi läker dem, sa poeten till LA Times.

Det var presidentfrun Jill Biden, till höger, som valde Amanda Gorman till installationen.