Fler än 100 000 smittade döda i Storbritannien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Matt Dunham/AP/TT
Fler än 100 000 människor har dött i Storbritannien i samband med att de smittats av covid-19. Här anländer en patient till ett sjukhus i östra London i måndags.

NYHETER

Fler än 100 000 människor har avlidit efter att ha testat positivt för covid-19 i Storbritannien. Och det kommer bli många fler.

Premiärminister Boris Johnson meddelar att han tar fullt ansvar för hur myndigheterna har agerat.

Den dystra räkningen gick upp i en sexsiffrig nivå efter en uppdatering på tisdagen, där ytterligare 1 631 människors död tillkännagavs.

– Jag beklagar djupt varje liv som har gått förlorat och som premiärminister tar jag såklart på mig det fulla ansvaret för allt som regeringen har gjort, säger Boris Johnson vid en presskonferens.

– Det är svårt att förmedla den sorg som finns i den dystra statistiken: åren av liv som gått förlorade, familjesamlingar som man inte kunnat delta vid och, för så många anhöriga, den uteblivna möjligheten att ens kunna säga farväl.

Ljusning dröjer

Johnsons regering har kritiserats för hur den har agerat under pandemins gång. Den har tagit initiativ till flera storskaliga nedstängningar, men anklagas för att ha missat vissa områden medan smitto- och dödstalen har växt och växt. Premiärministern lovar att man kommer att dra lärdomar och förbereda sig för framtiden.

Sedan den 5 januari gäller de strängaste reglerna hittills i den största riksdelen England, då näst intill alla icke-nödvändiga verksamheter i samhället har stängts ned och reserestriktioner skärpts.

Det lär oavsett bli mörkare ännu ett litet tag innan läget ljusnar.

– Dessvärre kommer vi se ganska många fler dödsfall under de kommande veckorna innan effekterna av vaccinen börjar ge sig till känna, säger Chris Whitty, högsta chef inom den offentliga vårdapparaten.

Miljontals vaccinerade

Storbritannien har den femte högsta officiella dödssiffran i världen hittills under pandemin, med reservation för att olika länder räknar på olika sätt. Brittiska myndigheter räknar in alla dödsfall där personen i fråga har avlidit inom 28 dagar efter att ha lämnat ett positivt covidtest.

Vaccinationen i landet har tagit fart: Fler än 6,8 miljoner människor har fått en första dos och fler än 470 000 har fått två.

Uppkomsten av muterade varianter av coronaviruset väcker dock viss oro hos de brittiska myndigheterna, ifall någon av dem skulle visa sig kunna motstå de vaccin som utvecklats.

Publicerad: