Thunberg hyllas – får ge namn åt snäcka

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:

NYHETER

Greta Thunberg har fått en snäcka uppkallad efter sig.

Den tre millimeter stora "Opacuincola gretathunbergae" upptäcktes på Nya Zeeland 2016.

Bakom hyllningen står tyska forskare.

Det är oftast en ära att få en ny art uppkallad efter sig. I det här fallet är det Greta Thunberg som fått ge namn åt en snäcka.

En väldigt, väldigt liten snäcka. Den tre millimeter stora sötvattenssnäckan upptäcktes på Nya Zeeland 2016.

Upptäckten av den hittills okända arten, och tre andra artfynd, gjordes av tyska forskare vid universitetet i Greifswald.

Foto: Gerlien Verhaegen / Martin Haase / University of Greifswald / DPA
Foto: AP
Greta Thunberg.

Efter att närmare ha studerat det lilla fyndet har det nu presenterats i "European Journal of Taxonomy". Där framgår också att man beslutat ge snäckan det latinska namnet "Opacuincola gretathunbergae".

Beslutet är tänkt som en hyllning till den svenska klimataktivisten. Man vill också sätta fokus på biologisk mångfald och att flera arter dör ut på grund av klimatförändringar. Därför var valet av Greta Thunberg särskilt lämpligt, menar universitetet i ett uttalande.

Just snäckan som är uppkallad efter Greta Thunberg är specialanpassad att leva i den miljö där den hittades. Därför är den också extra känslig för förändringar av olika slag, exempelvis förändringar som beror på klimatet.

Det här är inte första gången som Greta Thunberg får en snäckart uppkallad efter sig. Förra året fick hon ge namn åt "Craspedotropis gretathunbergae" en liten art från Borneo. Hon har även en skalbagge, "Nelloptodes gretae", som lever i Kenya som bär hennes namn.

Publicerad:

LÄS VIDARE