Oro i Europa efter ny varning om vaccinbrist

Av:  TT-AFP

"Förseningarna av vaccinleveranserna har lett till ett djupt missnöje", säger EU:s folkhälsokommissionär Stella Kyriakides. Arkivbild.
"Förseningarna av vaccinleveranserna har lett till ett djupt missnöje", säger EU:s folkhälsokommissionär Stella Kyriakides. Arkivbild.

Astra Zenecas besked om att de första leveranserna av covidvaccin till Europa kommer att vara färre än förväntat har väckt oro i EU. Länder tvingas nu planera för en kraftig minskning av leveranserna.

Efter förra veckans besked från Pfizer att deras vaccinleveranser är försenade kom i fredags även en varning från brittisk-svenska Astra Zeneca.

Förseningarna av vaccinleveranserna har lett till "djupt missnöje" från EU-länderna, som "insisterar på ett exakt leveransschema", säger EU:s folkhälsokommissionär Stella Kyriakides.

– Väldigt, väldigt dåliga nyheter, säger Österrikes hälsominister Rudolf Anschober som uppger att hans land i februari bara kommer att få hälften av de 650 000 doserna som Astra Zeneca hade utlovat.

"Oacceptabel" försening

Litauen uppger att landet nu förväntar sig 80 procent färre doser från Astra Zeneca under årets första kvartal och Irlands premiärminister säger att förseningen kommer att "störa våra planer".

Italiens premiärminister Giuseppe Conte uppger på Facebook att hans regering överväger rättsliga åtgärder mot Astra Zenecas försening som han kallar "oacceptabel".

"Om det blir en 60-procentig minskning av levererade doser under det första kvartalet innebär det att Italien bara får 3,4 miljoner doser istället för åtta miljoner", skriver han.

Företagens varningar om förseningar kommer samtidigt som oron ökar för de nya virusmutationerna, särskilt den som tidigt fick fäste i Storbritannien och som tros vara mer smittsam än den ursprungliga stammen.

Vissa länder försöker dock lugna sina pandemitrötta medborgare.

"Levereras i februari"

– Vi har nya vacciner på väg och Pfizer ökar sin produktionskapacitet, säger till exempel den franska industriministern Agnes Pannier-Runacher till fransk radio.

Och Tysklands hälsovårdsminister Jens Spahn säger att efter det förväntade godkännandet om en veckas tid "kommer Astra Zeneca att levereras i februari".

Totalt i Europa har mer än 692 000 döda med covid-19 registrerats och nästan 32 miljoner är bekräftat smittade av coronaviruset.

EU har hittills godkänt vaccin från Pfizer och dess tyska partner Biontech samt från det amerikanska företaget Moderna. Unionen har ännu inte godkänt vaccinet från Astra Zeneca, som utvecklats i samarbete med Oxford University, men förväntas fatta ett beslut senast den 29 januari.

Publisert: