Läkaren: Pratar om "Gympa med Sofia" varje dag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sofia Åhman fick juryns specialpris vid Kristallengalan 2020.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Sofia Åhman fick juryns specialpris vid Kristallengalan 2020.

Ungefär två gånger per dag möter läkaren Karin Buchanan patienter som vill prata om SVT:s program "Hemmagympa med Sofia".

– Det är många som säger att de tittar på Sofia och då lyser de upp och berättar gärna en liten stund om hur mycket de uppskattar henne, säger Karin Buchanan.

Programmets stjärna, träningsexperten Sofia Åhman, berättar att hon blivit kontaktad av både läkare och sjukgymnaster som säger att det är omöjligt att boka in seniorer vid nio på förmiddagen nu för tiden. Det klockslaget vill de vara hemma och delta i övningarna som visas upp i programmet.

– Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle få sån genomslagskraft, att folk verkligen skulle hänga på och göra rörelserna, inte bara sitta i soffan och titta på när jag gör dem, säger Sofia Åhman.

Programmet började visas i mars i år och tanken var att motivera de som isolerats i hemmet till följd av corona att hålla i gång och vara aktiva. Programmet blev snabbt populärt och följdes av en sommarsäsong och en höstsäsong.

95-åringar tränar med Sofia

Populariteten märks av på vårdcentralen i Akalla, norr om Stockholm, där allmänläkaren Karin Buchanan arbetar.

– Redan i våras började folk prata om Sofia, och nu kan jag säga att jag pratar om Sofia säkert två gånger om dagen med patienter, säger Karin Buchanan.

I samband med att hon frågar sina patienter hur mycket de rör på sig är det vanligt att de tar upp programmet.

– Det är många som säger att de tittar på Sofia och då lyser de upp och berättar gärna en liten stund om hur mycket de uppskattar henne. Allt från mina 95-åringar till mina yngre patienter gör hemmagympan.

Karin Buchanan ser att programmet, för många, har positiva effekter både för det fysiska och psykiska välmåendet.

– Det är väldigt många äldre som beskriver att hon är en väldigt fin tröst och stöd. Just rutinen tror jag betyder mycket för många äldre, det är viktigt att behålla någon sorts struktur under den här isoleringen.

"Fortsätter så länge jag får"

Sofia Åhman får dagligen meddelanden via sociala medier från tittare som berättar hur programmet hjälper dem. Allt från att de fått mindre ont i rygg och axlar, till att de kan göra saker de inte kunde innan, som att gå upp för trappan utan att hålla i räcket.

– Det är jättehäftigt när man kan se att det påverkar folks livskvalitet. Det har även blivit lite av ett sätt att umgås, man har något att prata om förutom corona, en gemensam upplevelse fast man inte träffas, säger Sofia Åhman.

I slutet av december ska Sofia Åhman spela in 20 helt nya avsnitt av programmet, den nya säsongen börjar sändas den 11 januari.

– Jag tycker det är så himla roligt och jag tänker "när får man chansen att komma hem till så många och få dem att röra sig mer". Jag kommer att fortsätta så länge jag får och så länge folk tycker att det är roligt.

Publicerad: