Pizzabagares lögn orsakade lockdown

Av:  TT

En pizzeriaanställd påstod att han endast hade varit kund på sin arbetsplats, vilket orsakade en total lockdown i den australiska delstaten South Australia.
En pizzeriaanställd påstod att han endast hade varit kund på sin arbetsplats, vilket orsakade en total lockdown i den australiska delstaten South Australia.

Den australiska delstaten South Australias lockdown i veckan orsakades av att en man ljög för smittspårarna.

– Jag är rasande, säger delstatens premiärminister.

I torsdags trädde en överraskande lockdown i kraft i South Australia. I sex dagar framåt skulle bara en person per hushåll få lämna hemmet dagligen och endast nödvändiga ärenden tilläts. Skolor, universitet, kaféer och restauranger stängde. Det blev obligatoriskt med munskydd.

De drastiska åtgärderna kom efter att ett kluster med 25 covidsmittade upptäckts, som kunde spåras till en resenär som återvänt från Storbritannien.

Nu meddelar delstatens premiärminister Steven Marshall att nedstängningen – lika överraskande – hävs i förtid.

– Att säga att jag är rasande över den här individens handlingar är en komplett underdrift. Den här individens egoistiska handlande har försatt hela vår delstat i en väldigt svår situation, säger en ursinnig Marshall, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Spridning på pizzeria

I centrum står en covidsmittad man som sade att han hade varit inne på en restaurang och köpt pizza. Smittspårare försökte klarlägga hur de olika personerna i klustret hade smittats och fokus för deras intresse blev pizzerian, som hade en smittad anställd. Om det stämde att den aktuella mannen hade smittats av viruset vid ett snabbt pizzaköp skulle det betyda att viruset var ytterst smittsamt och att en hel drös andra människor också kunde vara smittade – därför krävdes drastiska åtgärder, slog myndigheterna fast.

– Om den här personen inte hade ljugit för smittspårarna så hade vi inte infört en sex dagar lång lockdown, säger Marshall.

Historien om att mannen endast hade varit inne på pizzerian ett kort tag var nämligen lögn. I själva verket hade han arbetat flera arbetspass på pizzerian. Han och den andre smittade anställde var kollegor. Därmed minskade också sannolikheten att viruset hade hunnit sprida sig till ett stort antal andra personer.

Slipper straff

Lögnen uppdagades när smittspårarna dubbelkollade mannens uppgifter. Efter avslöjandet kommer nedstängningen nu att hävas några dagar tidigare än planerat, vid midnatt mellan lördag och söndag.

Det är inget brott att ljuga för smittspårare i South Australia, så mannen ser ut att slippa straff – bortsett från vreden han lär på känna på från sina medmänniskor.

Australien har varit relativt förskonat från stora okontrollerade utbrott av covid-19 och i dagsläget har landet endast 95 aktiva fall.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig tidsangivelse för nedstängningen.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: