Albert, 12, fick handen söndersprängd av raket

Mamman: Förbjud fyrverkerier nu

12-årige Albert var tillsammans med sina kompisar när de hittade en kvarglömd fyrverkerilåda efter nyårsnatten.

En av pjäserna exploderade i Alberts hand och klöv den på mitten.

Nu vill Alberts mamma Jessica se ett förbud mot fyrverkerier.

– Om folk hade städat upp efter sig hade detta aldrig behövt hända.

Det var i måndags som 12-årige Albert från Klippan, tillsammans med sina kompisar, hittade en kvarglömd bombtårta efter nyårsnattens firande.

I låg en fyrverkeripjäs som inte hade avfyrats. Albert tog pjäsen i handen och sedan minns han bara att det blev vitt och ett starkt tjut i öronen.

Fyrverkeripjäsen hade exploderat i Alberts hand och klyvt den på mitten.

– Det blev som ett snitt rakt igenom handen, från tummen ned till handleden, berättar mamma Jessica om sonens skada efter explosionen.

Med hjälp av en kompis kunde Albert ta sig till en gångstig och larma 112. En ambulans körde honom sedan till sjukhuset där han opererades i sex timmar.

”Har sprängt sönder sin hand”

En kvinna som kom gåendes med sin hund var den som ringde Jessica och informerade om vad som hänt hennes son.

– Jag glömmer aldrig det samtalet. Hon sa ”Du känner inte mig, men jag har hittat din son och han har sprängt sönder sin hand”, berättar Jessica.

Trots den omfattande handskadan, nedsatt hörsel och en brännskada på högerarmen mår Albert bra efter omständigheterna berättar Jessica, som nu vill nu sett ett förbud mot fyrverkerier.

– Jag tycker att det borde bli ett förbud och i stället ske under ordnade former. Det hade varit bättre om kommunerna tog ansvar för det i stället.

– Vuxna som köper raketer borde ta sitt ansvar och plocka undan skiten efter. Hade folk städat upp efter sig så hade detta aldrig behövt hända.

Jessica förklarar att Albert visste om att det kan vara farligt att röra fyrverkerier men säger samtidigt att barn är barn.

– De vet oftast var som gäller men de är nyfikna och gör inte alltid som man säger till dem.

På frågan hur Albert själv tänker kring situationen svarar Jessica kort:

– Han säger att han aldrig mer kommer att röra en smällare igen.

Fyrverkeribranschen i krismöte

Under torsdagen kallade Sveriges Fyrverkeribranschförbundet (SFB) till ett krismöte för att diskutera olika förslag på åtgärder efter nyårshelgens raketattacker mot människor, bussar och blåljuspersonal.

–  I grund och botten är det kriminella beteendet en polisfråga. Men vi i branschen måste också göra något. En del debattörer har ju varit inne på en förbudslinje. Det tror vi själva inte alls på. Men det finns många andra saker att göra, sa Erik Nilsson, ordförande i SFB, till SVT Nyheter Väst innan mötet.

Efter mötet hade tonen dock ändrats en aning då branschen själva i ett pressmeddelande nu säger sig vilja sluta sälja fyrverkerier av raket-typ – pjäser på en pinne som skjuts för att sedan explodera högt upp i luften.

Ygeman kritisk till lagstiftning

På sikt tänker man även inleda en dialog med Myndigheten för samhällskydd och beredskap, om att införa ett förbud för allmänheten att använda dem raketer.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), har tidigare sagt att han inte anser att någon ny lagstiftning behövs för att komma tillrätta med missbruket av fyrverkerier.

”Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns”, skriver inrikesministern i ett mejl till SVT Nyheter.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN