Duterte: Trump hoppas att drogkriget är en framgång

1 av 2
NYHETER

Stämningen mellan USA och Filippinerna har inte varit den bästa sedan den filippinske presidenten Rodrigo Duterte bad sin amerikanske kollega Barack Obama att "dra åt helvete".

Men med Donald Trump vid makten kan relationen repareras.

– Han var lyhörd för vår oro kring droger, säger filippinske presidenten efter ett samtal med Trump.

När Rodrigo Duterte förklarade krig mot knarket var det inte bildligt menat. Sedan Sydostasiens främste "loose cannon" tillträdde presidentämbetet i början av sommaren har tusentals personer med belagda eller påstådda kopplingar till narkotikahandeln dödats. Regeringen i Washington har reagerat starkt på våldet, vilket har fått Duterte att kalla Barack Obama för en "horunge" och be honom att "dra åt helvete".

Men nu verkar tongångarna ha förändrats. USA:s tillträdande president Donald Trump stödjer nämligen Dutertes drogpolitik, enligt Duterte själv.

Duterte: ”Han var lyhörd”

I ett sju minuter långt telefonsamtal mellan ledarna ska Trump på fredagen ha sagt att han hoppas att drogkriget är en framgång, detta enligt Dutertes specialrådgivare Christopher Go. Dessutom beskrivs samtalet som ”vädligt engagerande och livligt”.

– Han var lyhörd för vår oro kring droger. Han önskar mig lycka till med min kampanj och han sade att vi gör det som en självständig nation, på det rätta sättet", säger den filippinske presidenten i ett uttalande efter samtalet.

Bjöd in till Vita huset

Dessutom bjöd Trump in Duterte till Vita huset nästa år. Och den filippinske presidenten svarade med att bjuda in den blivande presidenten till Filippinierna nästa år då landet är värd för några möten med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean i vår.

– Han sa att han skulle göra sitt bästa för att komma. Han vill delta i toppmötet och det skulle vara mycket bra för vårt land, säger Duterte i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM