"Slaget om Aleppo är över"

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det långa och blodiga slaget om Aleppo, Syriens största stad, är över.

Rebellerna har dragit sig tillbaka – och diktatorn Bashar al-Assad vinner en stor seger i kriget om Syrien.

1 av 6

Östra Aleppo har varit i rebellernas kontroll sedan 2012. Den senaste tiden har området varit belägrat av regimen, uppbackad av shiamiliser och ryskt bombflyg.

Efter en blodig offensiv har nu regimallierade styrkor tagit kontrollen över hela staden. På bilder från Aleppo ses Assadallierade soldater jubla i området Sheikh Saeed, ett av de sista som hölls av rebellerna.

– Rebellerna kontrollerar mindre än tre procent av östra Aleppo. Slaget om staden är i princip över, säger Rami Abdel Rahman, chef för Syriska människorättsobservatoriet.

”Har inte mycket tid”

Bilden bekräftas av syriska militären.

– Slaget om östra Aleppo borde snart vara över. De (rebellerna) har inte mycket tid. De måste antingen ge upp eller dö, säger Zaid al-Saleh, generallöjtnant i regeringsarmén, enligt Reuters.

Stor seger för Assad

Till en början bestod rebellerna i Aleppo av en rad olika, mer eller mindre moderata, miliser. De rebeller som gjorde det sista motståndet i Aleppo var främst hårdföra islamistgrupper som Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten).

Aleppos fall räknas som en stor seger för Syriens diktator Bashar al-Assad. Hans svårt sargade armé kan nu grupperas om och sättas in på andra fronter i Syrien-kriget. För kriget rasar vidare i bland annat Idlib och Palmyra. Den senare återtogs helt av terrorsekten IS igår, trots massiva ryska bombanfall.

– De (regimens soldater) är lejon när det kommer till att att möta obeväpnade civila men flyr som kaniner när de möter Daesh (IS), säger oppositionelle Riad Hijab enligt Reuters.

BILDEXTRA: Se förödelsen efter IS i världsarvsstaden Palmyra

Högt pris

Segern i Aleppo har dock haft ett högt pris för stadens invånare. Runt 250 000 civila har varit instängda i de rebellkontrollerade områdena och utsatts för omfattande bombattacker. Omvärlden har gång på gång vädjat till regimen och Ryssland att sluta bomba – men förgäves. Det senaste dygnet har 10 000 civila flytt östra Aleppo.

Oppositionen har anklagat regimen för massgripanden och utomrättsliga avrättningar av unga män som lämnat de rebellkontrollerade områdena i Aleppo. Detta har tillbakavisats av Damaskus som i sin tur anklagar rebellerna för att hindra människor att lämna områden under dess kontroll.

– Jag kommer aldrig att låta dem fånga mig. Jag kommer att försvara mig till döden, säger Monther Etaky, en aktivist i Aleppo som TT talat med.

Kritik mot Ryssland

I dag träffades EU:s utrikesministrar i Bryssel. Den franske utrikesministern Jean-Marc Ayrault uttryckte skarp kritik mot Ryssland strax före mötet.

– De ryssar som låtsas bekämpa terrorismen fokuserar i själva verket på Aleppo och har gett utrymme till Daesh (IS), som är på väg att återta Palmyra, sa han enligt TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE