IS högg av brödernas händer

NYHETER

Efter två år har bröderna Azad och Mohammad Hassan befriats från terrorgruppen IS förtryck.

Men sina högerhänder får de aldrig tillbaka.

– Jag ville dö när jag såg dem hugga min bror, säger Mohammad till Reuters.

Efter nio veckors strider har irakiska trupper återtagit omkring en fjärdedel av miljonstaden Mosul från IS. Samtidigt kommer fler och fler vittnesmål om terrorgruppens förtryck ut i offentlighetens ljus.

När IS gick in i Mosul 2014 arbetade bröderna Azad, 21, och Mohammad, 25, åt sin familjs företag som levererade mjöl i området.

– Daesh (IS) kom till Mosul och vände upp och ner på våra liv. Till en början försökte de framställa sig som revolutionärer, men sedan visade de sina riktiga ansikten – torterade folk, högg av människors huvuden, behandlade folk extremt dåligt, säger Azad till nyhetsbyrån Reuters.

Maskerad man med köttyxa

Efter att terrorgruppen tagit kontroll över staden sålde bröderna mjöl till en IS-lojal bagare som inte betalade sina skulder till familjeföretaget. En dag bröt de sig in hos bagaren och tog tillbaka mjöl som han inte betalat för.

Bröderna greps och anklagades för stöld. En irakisk domare, känd som ”Blodsdomaren”, dömde dem till döden genom halshuggning. En saudisk domare ändrade dock straffet till amputering.

Inför bestraffningen samlade IS hundratals personer på ett torg i staden. I en video som Azad bär med sig på ett usb-minne syns hur en maskerad jihadist med köttyxa först hugger av handen på en man som skriker ”Gud är större”.

Sedan är det Mohammads och Azads tur.

– Så länge jag lever kommer jag minnas ögonblicket då de högg av min brors hand, säger Azad till Reuters.

– Sedan band de fast min hand. De var tvungna att slå till två gånger för att hugga av den. Jag ville att marken under mig skulle öppnas, fortsätter han.

”Vi är alla irakier”

Mohammad säger:

– De är inte människor, de är emot allt vad mänsklighet heter. Jag ville dö när jag såg dem hugga min bror.

När Azad och Mohammad greps hade en annan av deras bröder redan tagits av IS. Enligt ett dokument som skickats till familjen sköts han misstänkt för att ha arbetat med den irakiska armén, men familjen fick aldrig se hans kropp.

– De högg händerna av två av mina söner, och min tredje son tog de – Daesh (IS) har sårat min familj allvarligt, säger pappa Hussein, vars fru är kurdiska.

– Vi är alla irakier, samma folk. Jag vet inte varför de gjorde så här mot oss.

ARTIKELN HANDLAR OM