Vakter ska stoppa onani och bajsande i kyrkan

NYHETER

Besökare onanerar i kyrkbänken, kissar och bajsar på golvet, klättrar i orgelspelet och försöker stjäla barn mitt i dopet.

Nu tvingas Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad kalla in vakter.

– Det är egentligen märkligt att vi ska behöva utbilda vår personal i sådant här, säger förvaltningschefen Bengt Alvland till Kristianstadsbladet.

Foto: Google

Kyrkan håller öppet för allmänheten klockan 11-17 varje dag. Men dess centrala läge – mitt emot centralstationen i Kristianstad – lockar gäster av mindre andaktsfulla skäl.

Skrikande personer kastar spritflaskor, klättrar i orgelspelet och försöker ta barn från prästen under dopförrättningarna. Personalen träffar på personer som kissar och bajsar på kyrkgolvet. Vid ett tillfälle satt en man och onanerade i kyrkbänken.

– Det var en som låg och drog i sin snopp. Han slutade inte trots att en kvinnlig polis uppmanade honom att göra det, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland till Kristianstadsbladet, som var först att rapportera om stöket.

”De saknar hämningar”

Besökare ska ha försökt stjäla kyrksilvret. Orgeln har låsts in eftersom de inte kunde låta bli att spela på den – inte sällan under förrättningarna. När tidningen gjorde en tv-intervju med Bengt Alvland drog någon plötsligt ur sladden.

För att kunna genomföra vigslar och dop har kyrkan nu tvingats kalla in säkerhetsvakter och personalen ska utbildas i konflikthantering.

Kristianstadspolisen beskriver kyrkans nya gäster som aggressiva missbrukare. De saknar både gränser och hämningar, enligt förvaltningschefen Bengt Alvland:

– Det är egentligen märkligt att vi ska behöva utbilda vår personal i sånt här, men det är kanske så utvecklingen ser ut.

Ber polisen om hjälp

Alvland menar att besöken är en följd av att det rör sig fler ordningsvakter vid centralstationen och vid Kristianstads rådhus. Nu betraktar de här personerna kyrkan som sin värmestuga, säger han till Kristianstadsbladet.

Polisen pekar på att en ny mottagning för tunga missbrukare har öppnat i samma område.

Kyrkan har nu bett polisen att samma ordningsvakter ska börja patrullera även vid kyrkan.

ARTIKELN HANDLAR OM