Öppnade eld på pizzeria – på grund av falsk nyhet om Clinton

Publicerad 2016-12-05

Mannen riktade ett gevär mot en restauranganställd i Washington. Sedan avlossade han minst ett skott.

Orsaken var att han ville undersöka de falska ryktena om att Hillary Clintons presidentkampanj skulle ha bedrivit barnsexhandel.

Det var på söndagseftermiddagen, lokal tid, som en beväpnad 28-årig man kom till den populära pizzerian Comet Ping Pong i USA:s huvudstad Washington. Mannen ställde sig framför entrén och riktade sitt gevär mot en restauranganställd. Denne lyckades dock fly och slå larm till polisen.

28-åringen tog sig sedan in på restaurangen och avlossade sitt vapen minst en gång. Polisen upprättade avspärrningar runtomkring pizzerian. Efter ungefär 45 minuter kom han ut med händerna ovanför huvudet, och greps odramatiskt.

Många har hotats

Ingen person kom till skada i samband med händelsen. Skottlossningen orsakade dock panik i området.

Till polisen har mannen sagt att orsaken till att han kom beväpnad till restaurangen var att han ville undersöka de falska konspirationsteorierna om att Hillary Clintons presidentkampanj skulle ha bedrivit barnsexhandel i lokalerna. Han uppges bland annat ha letat efter tunnlar där barn påstås ha blivit utsatta för tortyr.

Trafficking-uppgifterna fick stor spridning i sociala medier under den amerikanska valrörelsen. Trots att de är helt felaktiga så har ryktesspridningen, som kallas för ”pizzagate”, lett till att restaurangpersonalen fått ta emot ett stort antal hot. Ägaren har tvingats gå så långt som att kontakta FBI för att försöka få dem att ta bort falska nyhetsartiklar. Även affärsinnehavare i närheten av pizzerian och journalister som rapporterat om saken har hotats.

”Vår största rädsla”

Att någon går så lågt som att avlossa ett vapen nära andra människor på grund av konspirationsteorier har väckt starka reaktioner i USA.

– Det här har varit vår största rädsla, att någon skulle läsa det som står på internet och komma till kvarteret med en pistol, säger Matt Carr, som äger ett kafé i området, till Washington Post.

James Alefantis, pizzerians ägare, skriver i ett uttalande:
”Det som hände i dag visar att spridandet av falska konspirationsteorier får konsekvenser. Jag hoppas att de som varit inblandade i att underblåsa de här ryktena tar ett ögonblick för att fundera över vad som hände här, och att de omdelbart slutar sprida de här falsarierna”.