Margot Wallström

Wallström på antisemit-lista efter uttalande

Av: 

Staffan Lindberg

Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström.

NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström (S) uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” efter de palestinska knivattackerna mot israeler fortsätter att väcka ilska.

Nu har det gett henne en plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över årets värsta antisemitiska eller anti-israeliska händelser.

– Oseriöst, kommenterar utrikesdepartementet.

Simon Wiesenthal-centret, som bland annat är känt för sin jakt på nazistiska krigsförbrytare, har släppt sin årliga lista över de tio värsta antisemitiska eller anti-israeliska händelserna under 2016.

Med på listan finns Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Motiveringen till den föga smickrande platsen är Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” av den israeliska polisen i samband med den serie av palestinska knivattacker mot israeler som skakade Israel i vintras. Ett uttalande som väckte stark ilska i Israel och som fördömdes av premiärminister Benjamin Netanyahu.

Simon Wiesenthal-centret anklagar Wallström för att ensidigt kritisera den israeliska sidan i konflikten och påminner om att den nuvarande svenska regeringen erkände Palestina.

Högst upp på listan finns FN och Barack Obama.

”Grundlös anklagelse”

UD slår dock ifrån sig kritiken. Erik Wirkensjö, pressekreterare hos Margot Wallström, kallar utnämningen för en ”allvarlig och helt grundlös anklagelse.

– Listan är uppenbarligen oseriös. Den blandar samman antisemitism med kritik av staten Israels politik och placerar president Barack Obama som nummer ett. Att som denna lista ytligt och lättvindigt anklaga politiska ledare för antisemitism riskerar att urholka den viktiga kampen mot antisemitismen, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Till Aftonbladet säger Erik Wirkensjö att Margot Wallström inte kommer att kommentera uppgifterna själv.

– Hon är inte anträffbar, säger han.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Margot Wallström

Listor

Politik

Barack Obama