Bebis dog – skrevs ut från sjukhus trots feber

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Sju månader gamla Tag skickades hem från Nya Karolinska i Solna trots att hon hade feber och en stor knöl i nacken.

Två timmar senare dog flickan, berättar hennes pappa.

– Läkaren sa ’det här är inget hotell’, säger Ashraf Kaakoush.

På juldagen blev sju månader gamla Tag Ashraf Kaakoush sjuk. Samtidigt upptäckte hennes föräldrar att dottern hade en stor bula i nacken.

De tog kontakt med sjukvården, som berättade att de inte behövde ta sig till sjukhus om flickan inte hade feber.

Men några timmar senare spillde ett syskon varmt te på flickans ben och hon fördes då med ambulans till Nya Karolinska Solna (NKS), berättar pappan Ashraf Kaakoush för Aftonbladet.

Hade hög feber

Väl på NKS fick flickan, enligt pappan, hög feber. Flickan vårdades för brännskadan och efter tre dagar, i onsdags eftermiddag, bedömde läkare att Tag kunde skrivas ut från universitetssjukhuset.

Sjukvårdspersonal hade tagit prov på knölen, men provsvaren hade ännu inte hunnit komma när flickan skrevs ut. Pappan berättar också att Tag dessutom fortfarande hade hög feber när läkarna sa att familjen kunde lämna sjukhuset.

”Sa det tre gånger”

Föräldrarna vände sig emot det beslutet.

– Jag ville att läkarna skulle kolla på knölen. Hon hade inte sovit på tre dagar. Läkarna sa att hon hade en inflammation och att det inte var så farligt.

Tre gånger upprepade sedan läkaren, enligt pappan, följande:

– ’Det här är inget hotell’, sa han. Han sa det tre gånger, säger Ashraf Kaakoush.

Sjukhuset utreder flickans död

Flickan blev utskriven och några timmar senare, i hemmet, dog Tag.

– Vi gick hem vid 16 och flickan dog klockan 18. Under den tiden blev hon inte sämre utan var som när vi lämnade sjukhuset. Hon hade feber och knölen var stor, säger pappan.

Sjukhuset genomför nu en så kallad händelseanalys och den får visa om en lex Maria-anmälan kommer att göras. I en händelseanalys utreds vad som hänt och hur det kunnat inträffa, uppger NKS:s presstjänst.

”Vi kommer att utreda händelsen och har självfallet fortsatt direktkontakt med familjen och inblandad personal”, skriver Svante Norgren, chef för barn- och kvinnosjukvården, i ett mejl till Dagens Nyheter som var först att skriva om flickans död.

Barnakuten och delar av barnsjukvården flyttade in i den nya delen av Karolinska universitetssjukhuset i Solna i november i år.

Publicerad: