Väktare misshandlad vid gripande på boende

En väktare ryckte in och grep en person på ett asylboende i Piteå på torsdagskvällen.

Då skapade ett 40-tal personer ett upploppsliknande tillstånd – varpå flera beväpnade sig med föremål och misshandlade väktaren.

Polisen larmades till asylboendet vid Pite havsbad vid 18.30-tiden på torsdagen. En väktare som skulle avvisa en man från boendets matsal mötte motstånd.

Väktaren satte handfängsel på personen – men han fritogs av flera av sina kamrater, som beväpnat sig med olika föremål. Ett 40-tal personer ska ha skapat ett upploppsliknande tillstånd, enligt polisen, och väktaren misshandlades.

– Han ska ha skallats och blivit rejält sparkad i ryggen, säger polisens kommunikatör Åsa Hallefors.

Flera polispatruller kom

Det är oklart hur allvarligt misshandlad väktaren blev. När flera polispatruller kom till platsen lugnade stämningen ned sig. Personen som väktaren hade försökt gripa fördes till sjukhus, men kunde lämna senare under kvällen.

Sedan har han också släppts på fri fot.

– Personen blev frigiven efter åklagarkontakt, säger Åsa Hallefors.

Polisen har upprättat anmälningar om våldsamt upplopp och främjande av flykt. De kommer också att skriva anmälningar om våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

Ska visa film för polisen

För att en väktare ska få göra ett så kallat envarsgripande ska denne misstänka att en person gör sig skyldig till ett brott som kan ge fängelse. Vad som fick väktaren att gripa in denna gång har polisen inga uppgifter om.

En anonym vän till mannen som greps säger till SVT Norrbotten att det finns en film från bråket som de tänker visa för polisen under fredagen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN