Publicerad:
Uppdaterad:

Får bidrag – för miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

Var femte folkvald sverigedemokrat är sjukpensionär

1 av 2
Partiledaren Jimmie Åkesson tycker att det är fel att jämföra sverigedemokraterna med invandrare i bidragsfrågan. Foto: MAGNUS TORLE

De tycker att invandringen kostar för mycket.

Men lever själva på bidrag.

Sverigedemokraternas politiker har fått mer än 3,7 miljoner kronor i understöd – sedan valet.

I morgon inleds sverigedemokraternas riksmöte i Karlskrona, det första efter succévalet då partiet fick över 159 000 röster och kom in i 144 kommuner.

Det tyngsta argumentet i valrörelsen var att invandringen bör minska kraftigt. Invandrare har svårt att få jobb och lever på bidrag, enligt partiet.

När sd ska skola in nya medlemmar lär de ut att 10 procent av invandrarna är sjukpensionärer.

Beroende av bidrag

Men i en unik kartläggning kan Aftonbladet visa att de folkvalda sd-politikerna själva kostar välfärden miljonbelopp och att nära 20 procent av dem lever på sjukpension.

Mer än en tredjedel av ledamöterna är beroende av bidrag för att klara sin försörjning. Sedan valrörelsen inleddes i augusti har de kvitterat ut över 3,7 miljoner kronor från Försäkringskassan.

”De är missnöjda”

Partiledaren Jimmie Åkesson tycker det är fel att jämföra sverigedemokrater med invandrare i bidragsfrågan.

– Jag vet inte om man kan ställa det i relation till varandra. Att många av våra företrädare är förtidspensionärer beror nog delvis på att den gruppen söker sig till nya politiska rörelser för att de är missnöjda och känner sig orättvist behandlade av de gamla partierna, säger han.

Sd-politikerna är också betydligt mer skuldsatta än såväl andra politiker som svensken i gemen. 14 procent av ledamöterna har aktiva skulder hos kronofogden.

Totalt uppgår summan till över 2,6 miljoner kronor.

Tjänar lite

Medan den typiske sd-väljaren tjänar ganska bra, 300 000-400 000 kronor om året, ligger politikerna långt under rikssnittet – knappt 200 000 kronor, visar Aftonbladets kartläggning.

– Sverigedemokraternas väljare är mer oengagerade än andra väljare och då har man ju en mindre grupp att välja ur. Då kanske det blir människor som är lite mer på marginalen, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap och en av Sveriges främsta experter på partiet.

Hon tror inte att sd-väljarna påverkas av att deras förtroendevalda själva lever på bidrag och samtidigt kräver hårdare tag mot invandrade bidragstagare.

– Väljarna har inte lusläst partiprogrammet. Det viktigaste för dem är att partiet står upp för rätten att fortsätta leva som man har gjort förut.

1 av 3 sd-politiker är beroende av bidrag

Fokuserar på invandrare

klicka på bilden för att få fram en stor version
klicka på bilden för att få fram en stor version

Så fick vi ut de sekretessbelagda uppgifterna

Eva Buskas, Jens Kärrman

Publicerad:
Publicerad: