Älgar blir tv-stjärnor

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Det nya vilda livet Älgarna mottogs som filmstjärnor i Skottland. Nu har de inkvarterats i sitt nya hägn – 200 hektar i naturreservatet Alladale.

Älgarna Hulda och Herkules har levt tillbakadraget hela livet.

I Sverige.

I går flyttade de till Skottland.

Och hyllades som filmstjärnor.

För Hulda och Herkules från Bjurholm är numera de första och enda älgarna inte bara i Skottland utan i hela Storbritannien.

De hyllas som några av de viktigaste invandrarna på flera hundra år. För de ska bilda en helt ny älgstam på de brittiska öarna.

Tama djur

– De kommer att få kalvar våren 2009 om allt fungerar som i Sverige, berättar Christer Johansson, som fött upp de båda älgkalvarna sedan födseln i maj.

– Resan gick fantastiskt bra. Jag och min fru satt med dem under hela resan och gav dem en banan eller två när det behövdes,

Med på planet fanns också Hugh Fullerton-Smith, en skotsk expert på flygtransport av vilda djur.

– Men de här älgarna har fötts upp och man kan klappa dem som man klappar en hund. Det skulle aldrig gå att flyga en vild älg på samma sätt, säger Christer Johansson.

Exklusiva

När det chartrade flygplanet Mr Blue Sky landade i Skottland välkomnades Hulda och Herkules som de vore filmstjärnor.

– Här är detta en stor grej. Ett tv-team från BBC har följt oss hela vägen. Älg har ju aldrig funnits på de brittiska öarna.

Sju mil bort väntade Hulda och Herkules nya hem: 200 hektar i naturreservatet Alladale.

– Vi ska åka dit i morgon också för att se hur de har det innan vi åker tillbaka till Sverige. Förhoppningsvis kommer de att trivas, säger Christer Johansson.

Annika Henning

Publicerad: