Dörrar öppnades på Öresundståg

NYHETER

Plötsligt öppnades dörrarna när det fullsatta Öresundståget var nere i tunneldelen under Öresund. En mycket allvarlig incident, anser Skånetrafiken, men SJ betonar att säkerhetssystemen fungerade.

Händelsen utspelade sig på måndagseftermiddagen och gällde Öresundståget som lämnade Köpenhamn klockan 15.43. SJ:s informatör Sven-Ingvar Håkansson berättar att det uppstod problem med ett dörrpar redan vid Örestaden och att felet sedan upprepades vid Kastrups station.

Föraren tvingades på båda ställena frikoppla den automatiska dörrstängningen, så att dörrarna sedan kunde stängas med manuell manövrering av tågpersonalen ombord. Strax efter det att tåget gett sig iväg från Kastrup öppnades dörrarna igen, men låstes av säkerhetssystemet i maximalt omkring en decimeters öppning.

– Det fanns alltså ingen risk att någon skulle ramla ut. Men när detta händer inne i en tunnel blir det en massa oljud och det upplevs förstås som mycket skrämmande, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Utlöste nödbromsen

Tågvärden, som stod vid de öppna dörrarna, utlöste nödbromsen varefter tåget stannade på Pepparholm på andra sidan tunneln. Där kunde de trilskande dörrarna åter stängas och låsas manuellt, den här gången så att de förblev i stängt läge resten av resan.

Först när tåget senare återvände till Danmark togs det ur trafik och personalen ombord skrev senare en rapport om händelsen.

Ännu på tisdagsförmiddagen saknade danska DSB:s presstjänst kännedom om det inträffade, medan SJ däremot bekräftade händelsen.

– Vi ser oerhört allvarligt på det som hänt. Resenärerna måste självklart känna sig trygga, säger Antonia Bergstrand, informatör hos Skånetrafiken som är upphandlare av Öresundstågstrafiken, till TT.

Sven-Ingvar Håkansson och DSB:s informationsansvarige Niels-Martin Methmann betonar att säkerheten aldrig var hotad.

TT