Loomis vd får sparken

NYHETER

Det kritiserade värdehanteringsföretaget Loomis vd Håkan Ericson får sparken.

Skogsindustribolaget Rottneros chef Lars Blecko tar över.

Det är händelserna inom Loomis det senaste året samt att den planerade börsnoteringen skjutits upp som anges som orsaken till att Håkan Ericson nu får lämna bolaget.

Loomis har drabbats av flera svåra bakslag under året. Länsstyrelsen beslutade i fredags att dra in tillståndet för värdetransporter. Dessutom har Loomis brittiska verksamhet har inte följt gällande regler.

Men länsstyrelsens tillståndsbeslut är inte det främsta skälet till att vd Håkan Ericson nu får lämna bolaget, säger informationsdirektör Gisela Lindstrand.

– Det är i stället händelserna det senaste året framför allt i Storbritannien och inte minst att han anställdes för att börsnotera företaget. Nu när det skjuts upp behövs en annan profil för att leda företaget, säger Lindstrand.

– Händelserna i fredags är en del av pusslet men inte den utlösande faktorn, säger hon.

Länsstyrelsens beslut kom sedan man vid flera inspektioner konstaterat allvarliga brister hos Loomis Sverige, tidigare Securitas Värde.

Bristerna inom utbildningen av företagets personal beskrivs som omfattande, systematiska och fortgående. Och dåligt utbildad personal leder till fler värdetransportrån, anser Rikspolisstyrelsen.

Knoppa av

Securitas hade tänkt knoppa av dotterbolaget Loomis och placera det på börsen i år men har skjutit på de planerna till följd av problemen för Loomis brittiska kontanthanteringsverksamhet Loomis Cash Management (LCM).

Enligt den nya planen, som aviserades tidigare i år, ska Loomis börsnoteras under 2008.

Fram till det att nye vd:n Lars Blecko kan tillträda tjänsten kommer Loomis att ledas av Alf Göransson tillsammans med bolaget ledningsgrupp.

Beslutet att överklaga länsstyrelsens beslut står fast, enligt Lindstrand.

Regelbrott

I Storbritannien har Loomis under en längre period inte deklarerat transaktioner enligt gällande regler i landet.

Att koncernen haft problem i Storbritannien och Tyskland beror på att man där förutom pengatransporter och kontanthantering ägnat sig åt bankliknande verksamheter, sade Alf Göransson i samband med att kvartalsrapporten presenterades i augusti.

Lars Blecko har varit vd i Rottneros i åtta år. Tidigare har han jobbat inom Cardo och Du Pont-koncernen.

Han tillträder vd-posten i Loomis snarast, dock senast den 31 mars nästa år.

Loomis står för knappt 20 procent av Securitas totala omsättning. Den svenska verksamheten inom Loomis står för åtta procent av Loomis omsättning och värdetransportdelen står för halva den svenska verksamheten.

Maria Victorin/TT