Nyheter

Rattfyllo körde skolskjuts

Av: 

Caroline Olsson

NYHETER

Polisen slår larm efter razzia i morse – många allvarliga fel på skolskjutsar

BARNEN LEVER FARLIGT. Berusade förare, bilar med körförbud och barn utan säkerhetsbälten är bara några av många fel på skolskjutsarna i Stockholm. Problemen drabbar oftast taxibilar som även kör skolskjuts.
BARNEN LEVER FARLIGT. Berusade förare, bilar med körförbud och barn utan säkerhetsbälten är bara några av många fel på skolskjutsarna i Stockholm. Problemen drabbar oftast taxibilar som även kör skolskjuts.

Rattfulla förare, barn utan bilbälte, bilar med körförbud, bilar som saknar varningsskyltar.

Det var bara några av många allvarliga fel som hittades i razzian i morse.

– Det har gått alldeles för långt. Nu måste vi få stopp på det här, säger Samuel Sköldö, trafikpolis som jobbar med problemet.

I morse väntade poliserna återigen på de cirka 30 skolskjutsarna som kör barn med funktionshinder från hela Stockholm till en särskola i Solna.

Kontrollen var den andra på bara en dryg vecka på samma plats.

Trots det hittades även idag en rad fordon, oftast taxibilar, där förarna helt enkelt struntat i säkerhetsbestämmelserna för skolskjutsar.

Fem rattfulla

Dessutom hittades återigen en berusad förare.

– Det var femte gången på ganska kort tid som vi upptäckte en rattfull skolskjutsförare. Och den andra gången vid just den här skolan, säger Samuel Sköldö, ansvarig för skolskjutskontrollerna i Stockholms län.

– Bolagen får svara för sig själva. Men jag känner att de inte prioriterar de här transporterna som de skulle.

– Och det räcker uppenbarligen inte med kontroller. Det har gått alldeles för långt. Nu måste vi få en dialog med bolagen och kommunerna för att få stopp på det här.

Lång lista

Samuel Sköldö säger att listan på fel man hittat kan bli nästan hur lång som helst.

Bland de allvarligaste säkerhetsproblemen är de förare som struntat i att regla vänster dörr, struntat i att sätta på barnen säkerhetsbälte eller struntat i att fälla upp och tända varningsskylten och lamporna på taket.

– För en vecka sedan var det sex bilar vid just den här skolan som inte fällt upp eller tänt skyltarna, säger Sköldö.

– Dessutom måste de regla vänster dörr, så barnen inte kan ta sig ut åt fel håll. Och de här barnen har funktionshinder och vill ofta ta sig ut.

Från polisens sida är man upprörd över nonchalansen från bolagen och förarna som kör skolskjutsar.

– I Stockholms län är det ofta barn med funktionshinder som åker till en särskola. Barnen har ingen röst och de kan inte protestera. Och kommunen och föräldrarna lägger hela ansvaret för barnen på de här bolagen, säger Samuel Sköldö.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert: