Nyheter

Monster-brand hotar norr om Los Angeles

Av: 

Daniel Boman

NYHETER

500 000 personer måste evakueras

De våldsamma bränderna i södra Kalifornien har förstört mer än 1 300 hem och på tisdagskvällen befann sig över 350 000 personer på flykt. Totalt har 500 000 boende i San Diego beordrats att evakuera sina hem.

Samtidigt hotas norra Los Angeles av att en jätte-eldsvåda kan bildas om tre separata bränder slås ihop av den starka vinden.

Valencia, norr om Los Angeles.

Brandmännen som slåss mot eldsvådorna i södra Kalifornien är på väg att få förstärkning från nationalgardet. Men insatsterna räcker inte till för att dämpa lågorna.

Nu riskerar de starka vindarna att slå ihop tre bränder till en "monster blaze", en jätte-eldsvåda, strax norr om Los Angeles, uppger CNN.

1 300 hem förstörda

I San Diego har drygt 300 000 personer sökt skydd och 1 300 hem har förstörts. Totalt har 500 000 människor uppmanats att söka skydd. De tre bränderna norr om Los Angeles hotar nu att ödelägga ytterligare 56 000 hem.

– Det här tar inte slut förrän elden når Stilla havet eller vinden vänder, säger Cruce Cartelli på räddningstjänsten i San Diego till CNN.

Katastroftillstånd

Sedan helgen har minst 16 skogsbränder rasat från norra Los Angeles till sydost om San Diego. Tidigt på tisdagsmorgonen utlyste president George W Bush katastroftillstånd och det nationella räddningsverket tog över kampen mot bränderna.

Utöver de tiotusentals hem som kan förstöras i bränderna utgör de kraftiga rökmolnen allvarliga hot. Röken som sprids långt utanför eldarna orsakar bland annat andningsproblem och myndigheterna varnar för ohälsosamma föroreningar över i stort sett hela södra Kalifornien.

Bränderna uppges ha flera olika orsaker. På en plats ska en omkullblåst elledning varit anledningen. Flera av bränderna är antagligen anlagda.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Är du på plats i Kalifornien? Berätta!
Publisert: