Muhammed används i dansk valrörelse

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Främlingsfientliga Dansk Folkeparti använder sig av profeten på sina valaffischer

En teckning av profeten Muhammed har återigen publicerats i ett skandinaviskt land.

Denna gång är det Dansk Folkeparti (DF) som använder sig av en Muhammedteckning på sina valaffischer.

– Varför skulle vi inte göra det? frågar sig partiledaren Pia Kjærsgaard i tidningen Nyhedsavisen.

Valaffischen visar en hand som tecknar profeten Muhammed som han avbildades i en bok från 1683. Rubriken ovanför teckningen lyder ”Yttrandefrihet är danskt, censur är det icke”.

Affischen kommer att användas flitigt inför det danska valet den 13 november.

– Varför skulle vi inte teckna Muhammed, är det förbjudet på något sätt? Det var ju tack vare Muhammedkrisen som Danmark kom att tala om den yttrandefrihet vi höll på att mista, säger partiledaren Pia Kjærsgaard till i Nyhedsavisen.

”Inte värd att kommentera”

Det danska Islamska trossamfundet säger att affischen och dess budskap inte är värd att kommentera.

– Kjaersgaard vill använda den för att provocera oss och skaffa sig uppmärksamhet. Det är hon inte värd. Vår hållning är nu att helt ignorera provokationer från Dansk Folkeparti, säger Islamska trossamfundets talesman Kassem Ahmed till Danmarks Radio.

Politiska bedömare i Danmark tror inte att affischen kommer att utlösa samma ramaskri som publiceringen av Muhammed i Jyllands-Posten för två år sedan.

Kallar den genial

I stället kallar många den genial.

– De har allt att vinna på affischen. All erfarenhet visar att ju högre upp invandringsfrågan och kulturell sammansmältning kommer på dagordningen, desto fler röster får Dansk Folkeparti, säger Klaus Kjoeller, lektor i politisk kommunikation vid Köpenhamns universitet.

Tidigare i år publicerade Nerikes Allehanda konstnären Lars Vilks teckningar av Muhammed. Publiceringen skapade debatt om yttrandefriheten i Sverige och kritiserades hårt av vissa grupper runt om i världen.

Publicerad: