Dömdes till 10 år för oralsex – nu frias 19-åringen

avTobias Österberg

NYHETER

Högsta domstolen i USA-delstaten Georgia har beordrat att en tonårspojke som dömts till tio års fängelse för oralsex med en flicka ska friges.

En oenig högsta domstol fastställde utslaget från en lägre rätt att fängelsedomen mot den unge mannen utgjorde ett ”grymt och ovanligt straff” av det slag som USA:s författning förbjuder.

Med fyra röster mot tre fann Högsta domstolen att det var orimligt att döma mannen, som var 17 år när ”brottet” begicks, som om han varit en vuxen som förgripit sig på ett barn.

Mannen dömdes 2005 efter att haft oralt sex med en 15-årig flicka, med hennes samtycke, på ett hotellrum. Deras intima umgänge hade filmats med en videokamera.

10 års fängelse

Domen löd tio års fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Året därpå ändrades lagen så att det mannen dömts för bara ska betraktas som en mindre förseelse som kan ge maximalt ett års fängelse och inte ska föras in i registret för barnsexbrott.

Georgias justitieminister motsatte sig den lägre domstolens utslag och såg till att mannen hölls kvar i fängelset. Han sade på fredagen att han accepterar Högsta domstolens beslut.

Flera medborgarrättsledare drev en kampanj för att få den unge mannen frigiven eftersom han i övrigt var skötsam och duktig och skulle få sitt liv förstört av det stränga straffet.

En av de domare som hade velat att tonåringen skulle sitta av sitt straff sade att det betonades i lagändringen 2006 att den inte skulle gälla retroaktivt.