Granskningen ska återupptas

NYHETER

”Tillräckligt med nya fakta har framkommit”

Foto: LOTTE FERNVALL

Katastrofkommissionen ska kallas in på nytt.

Det begärde i dag kommissionens tidigare ordförande Johan Hirschfeldt.

– Det kan bli tal om kompletterande utfrågningar, säger kommissionens sekreterare Per Molander till aftonbladet.se.

Katastrofkommissionens första utredning som blev klar i december 2005 innehöll svidande kritik mot bland annat flera ministrar i den förra regeringen. Nu vill kommissionen återuppta arbetet och det mesta tyder på att mer kritik väntar.

Orsaken är nya uppgifter som har framkommit på de så kallade tsunamibanden som hittades på regeringskansliet i höstas.

Nya utfrågningar

– Det har nu kommit fram tillräckligt med nya fakta för att jag, i samråd med kommissionens övriga ledamöter, anser mig ha grund för bedömningen att kommissionen bör återinkallas för att återuppta sitt arbete genom att granska dessa nya fakta, skriver Hirschfeldt i ett pressmeddelande.

Exakt vad är det för uppgifter som gör att en ny granskning behövs?

– Detaljerna i innehållet går jag inte in på i dag. Men kommissionsrapporten innehöll dels bedömningar av hur krishanteringen gick till i regeringskansliet, dels bedömningar av hur enskilda personer agerade under de här dygnen, säger kommissionens tidigare huvudsekreterare Per Molander till aftonbladet.se.

Enligt honom kan det nu bli aktuellt med nya utfrågningar av de personer som arbetade på regeringskansliet i samband med tsunamikatastrofen 2004. Exakt vilka personer det gäller vill Molander inte kommentera.

Kommer ert återupptagna arbete kasta nytt ljus över vad som hände på regeringskansliet i samband med tsunamin?

– Det tror jag man kan säga.

Hur ser ni på att ni nu måste återuppta ett redan omfattande arbete?

– Det är ovanligt om jag ska formulera mig diplomatiskt. Medborgarkommissionen i sig var ovanlig och att det sedan dyker upp material av det här slaget är tämligen unikt, säger Per Molander.

Loggade aldrig in

Enligt programmet ”Adaktusson” som sänds i TV 8 i kväll handlar de nya uppgifterna bland annat om vad dåvarande statssekreterare Lars Danielsson verkligen gjorde på annandag jul 2004. I programmet framgår det att Danielsson, tvärtemot vad han själv har uppgett, aldrig loggade in med sin dator på jobbet på annandagen. Som förre statsminister Göran Perssons närmaste man var han en av dem som hade huvudansvaret för hur det svenska katastrofarbetet sköttes.

Sammankallar partiledarna

Enligt pressmeddelandet från Johan Hirschfeldt räknar han med att kommissionen kan slutföra sitt arbete senast den 16 april i år.

Med anledning av Hirschfeldts begäran om att återuppta kommissionens arbete kommer statsminister Fredrik Reinfeldt att sammankalla de övriga partiledarna för att diskutera frågan, uppger hans pressekreterare Oscar Hållén för aftonbladet.se.

Tidigare artiklar

Johanna Melén