VARNING: BLIXTHALKA

NYHETER

Trafikrisker när snön vänder söderut

Foto: Olycksdrabbad förmiddag. En lastbil med explosi last åkte av vägen norr om Katrineholm, och i Tjörnarp utanför Höör kämpade räddningstjänsten med att bärga en fullastad djurtransport.

Blixthalka och snökaos vållar stora problem i trafiken.

I Julita var en långtradare med explosiv last nära att välta vid tiotiden – och i skånska Tjörnarp har en transport med grisar och kor glidit ner i en bäck.

Temperaturerna faller under dagen mot nollstrecket och vållar svår halka i södra Sverige.

- Det fryser på och kan vara riktigt halt på många ställen, säger Jonas Höglund, jourhavande meteorolog, till TT.

”Kunde blivit mycket allvarligt”

Vid 10.00 åkte en långtradare med explosiv last av riksväg 56 i Äs mellan Katrineholm och Eskilstuna.

– Det kunde ha blivit mycket allvarligt, men som tur var påverkades inte lasten. Vi har bara behövt skicka en mindre styrka som ska hjälpa föraren att dra upp bilen, alternativt lasta om lasten, säger Räddningstjänstens styrkeledare Mattias Gårdsholt till aftonbladet.se.

Vilken typ av explosiv last som fanns ombord är oklart.

Norr Tjörnarp utanför Höör gled en last med kor och grisar ned i en bäck vid 09.45.

Två timmar senare är djuren fortfarande kvar i bilen, som inte kunnat bärgas ännu.

– Den lutar så kraftigt att djuren omöjligt kan stå upp där inne. De måste ligga i en enda hög, säger frilansfotografen Martin Hansson till aftonbladet.se.

Snön rör sig söderut

Snöfallet har under morgonen varit tungt i Stockholmområdet och norra Götaland. Under dagen rör det sig söderut, och försvagas samtidigt.

På västkusten blåste det hårda vindar på morgonen men de har börjat klinga av och det blir betydligt lugnare under dagen.

I Stockholmsområdet är det mycket halt på vägarna men förhållandevis lugnt i trafiken. I går mellan klockan 18 och 02.35, noterades 36 olyckor i Stockholmsområdet varav nio med personskador.

- Men ingen har skadats allvarligt, berättade Gert Andersson, vakthavande polisbefäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

”Trädet blev en ramp

Även i Västra Götaland och Småland var trafikantern hårt drabbade under kvällen. Träd blåste ner över många vägar och vid tretiden på natten stängdes Uddevallabron för all trafik i båda riktningarna. I området rapporterades storm i byarna; som mest blåste det över 30 sekundmeter.

Ett träd som blåst ner på riksväg 31, mellan Nässjö och Vetlanda i Småland, orsakade en nattlig trafikolycka och tre personer fick föras till sjukhus.

- Trädet fungerade som en ramp. Bilen som de färdades i körde upp på trädet och voltade i luften. Sedan hamnade den i ett dike 40 meter bort, sade länsvakthavande polisbefälet i Jönköpings län.

Änglavakt

De två passagerarna i bilen klarade sig dock helt utan skador medan föraren fick en mindre sårskada av glassplitter på en hand.

- De hade änglavakt, konstaterade polisbefälet.

Vid en annan nattlig trafikolycka i Mullsjö fördes fyra personer till sjukhus, men det var oklart hur skadade de var.

- Det är en bil som har voltat, berättade vakthavande polisbefälet i Jönköpings län.

I länet var det på sina håll mycket vatten på vägarna, på grund av kraftigt regn.

Svårframkomligt i Värmland

Även i Värmland var trafikproblemen omfattande, främst till följd av ett kraftigt snöfall. Under natten föll mellan 10 och 20 centimeter snö. Framkomligheten, framförallt på mindre vägar där plogbilarna inte hann med, var därför begränsad.

Läs mer:

Karin Henriksson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder