Den kungliga toppskolan

NYHETER

På Sveriges bästa skola råder ordning och reda

Ordning, närhet och högt ställda mål.

Så lyder framgångsreceptet för Sveriges bästa högstadieskola. Enskilda gymnasiet i Stockholm ligger högt över snittet för avgångsbetyg i de svenska grundskolorna.

De fina resultaten har också gjort skolan till ”kunglig hovleverantör”.

Foto: GUNNAR ASK
Pnrinsessan Madeleine tog examen från Enskilda gymnasiet 2001.

– Det är väldigt roligt att vi ligger högst upp på listan. Det är ett kvitto på allt det arbete vi lagt ned, säger Cecilia Sedgwick som är rektor på Enskilda gymnasiet.

Cecilia Sedgwick tror att skolans resultat, med ett betyggenomsnitt på 285 poäng bland niondeklassarna, beror på att skolan har högt ställda mål.

– Till skillnad från en del andra skolor så har vi som målsättning att alla ska klara mer än bara godkänt. Att lära sig saker är ju det roligaste som finns och vi satsar väldigt offensivt på lärandet, säger hon.

Till Enskilda kan alla söka

En speciell lösning för Enskilda gymnasiets högstadium är att alla lärare har gymnasiekompetens och följer klasserna från sexan tills att de examineras från gymnasiet.

– Det ger en kontinuitet för elever och föräldrar och ingen behöver bli överraskad över vad som gäller på gymnasienivå. Dessutom ger det en väldig närhet mellan elever och lärare där alla blir sedda, säger Cecilia Sedgwick.

Ordning och reda håller prestigeskolan också hårt på.

– Vi ser ordning som ett stöd för eleverna. Man behöver lugn och ro för att kunna prestera bra i skolan, säger Cecilia Sedgwick.

Trots att skolan har ett exklusivt rykte så är den öppen för alla.

– Till grundskolan är det bara att ställa sig i kö. Till gymnasiet är det förstås betyg som gäller, precis som överallt annars, säger Cecilia Sedgwick.

Få fria val till grundskolan

När kungafamiljen valde skola till sina barn, blev det just Enskilda gymnasiet. Hovmarsalk Elisabeth Tarras Wahlberg som länge har haft nära kontakt med kungabarnen, säger till Aftonbladet att Enskilda gymnasiet är en bra skola.

Mikaela Zelmerlööw är undervisningsråd på Skolverket och hon tror inte att skillnaderna mellan olika skolor har någon större betydelse i valet av högstadieskola.

– Det fria valet av gymnasieskola har förändrat väldigt mycket. Men inom grundskolan så kan jag inte se någon ökning av att föräldrar gör aktiva val. Det handlar fortfarande mest om vad kompisar väljer och vilken skola som ligger närmast, säger hon.

Kända personer som gått på Enskilda gymnasiet

Fakta betyg

Det här gäller vid val av skola

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])