Inlandsisen försvinner - men turisterna blir allt fler

avPeter Kadhammar

NYHETER

1 av 3 | Foto: urban andersson
TILL FAMILJEALBUMET Utflykt till en av världens mäktigaste vyer: glaciären möter Jakobshavns isfjord. Niels Bang och Camilla Örsted från Danmark fotograferar sig själva och den krympande inlandsisen.

ILULISSAT.

Isen försvinner, men turisterna blir fler.

Det varmare klimatet har gett den grönländska turistindustrin ett uppsving.

Allt fler kommer för att titta på de kalvande glaciärerna och kryssningsfartygen stoppas inte längre av isen.

Det är faktiskt lite positivt med klimatförändringen, sa Matthias Mies när vi klev in i helikoptern.

Vi var en grupp på åtta turister som skulle flyga till Jakobshavns isfjord, där glaciären kalvar isberg så fort att man kan mäta en höjning av världshaven.

– Det blir varmare på sommaren, sa Mies. När isen smälter blir det större ytor på Grönland att röra sig på. Och lättare att segla hit.

Vi spände fast oss och piloten startade motorerna. Rotorbladen började tungt snurra runt.

Mies var utsänd av en pr-byrå i tyska Lübeck som ska sälja Grönland som turistmål. Firman har tagit hit journalister som entusiastiskt rapporterat om planetens nya turistattraktion. Kom till Grönland! Det är varmare än ni tror!

Hans ord om den globala uppvärmningen var ingen dumhet. Den var snarare ett uttryck för ekonomiskt intresse. Och han är inte ensam.

Dagen innan hade jag besökt informationskontoret Destination Disko, som är inhyst i en villa en bit upp i en backe från hamnen. Ilulissat är en väldigt liten stad.

– Vi klagar inte på den globala uppvärmningen, sa Karen Filskov som satt innanför dörren. Den är bra för affärerna.

Hon plockade fram några papper.

– För tio år sedan ankom kanske fem kryssningsfartyg. I år blir det 40. De har inga problem med isen längre.

Frågan är hur långt uppvärmningen kan gå innan världens största ö blir ointressant igen. Utan snö och is blir den ju en rätt trist plats: klippor täckta av lav och mossa.

Men jag hör få grönlänningar som bekymrar sig. Ilulissat har knappt 5?000 invånare. Turistnäringen är den viktigaste efter fisket. På senare år har besökarna kommit i en allt stridare ström.

Kommundirektören Henrik Rafn är fylld av framtidsplaner. Vi åt lunch på hotell Arctic med utsikt över isflaken i Diskobukten. Rafn, inflyttad dansk och ganska bister, sneglade ofta på klockan. Sammanträden väntade.

– Att temperaturerna stiger är bevisat. Men är det dåligt? sa han. Det har sina positiva sidor med öppet vatten. Vi är en stad i kraftig tillväxt. Turistbranschen växer mest, över tio procent per år. Men det står och faller med infrastrukturen.

Grönland har inga vägar. All kommunikation mellan de små städerna och byarna sker med båt eller flyg. För att komma till Ilulissat flyger man först till Kangerlussuaq, som har 155 abonnenter i telefonkatalogen. Det är en amerikansk flygbas från kriget, nu Grönlands internationella flygplats.

Därifrån går inrikesplan.

Men nu ska det bli större fart på trafiken.

– Vi bygger ut, sa Rafn. Man ska ta sig direkt hit från USA och Europa. Det tar 4,5 timmar från New York.

Turister ska kunna flyga direkt till Ilulissat för att glo på inlandsisen som krymper bland annat för att flygplan släpper ut så mycket koldioxid.

Allt lägre flygpriser är ett skäl till att Grönland växer som turistmål. Ett annat är att ön förekommer oftare i nyheterna, på grund av uppvärmningen.

Danmarks miljöminister Connie Hedegaard sa nyligen att alla bekymrade experter och politiker som kommer hit har satt Grönland på ”världskartan”.

– Jag är säker på att det smittar av sig på utvecklingen i turismen.

Helikoptern lyfte. Matthias Mies, jag och sex andra turister flög över isfjorden. Helikoptern landade på ett berg med utsikt över den kalvande glaciären.

Det går flera turer per dag. Det är inte säkert att man får plats, trots att priset är närmare 3000 kronor. Turisterna har gott om pengar.

– Egentligen är Grönland en helårsdestination, sa Mies optimistiskt. På vintern kan man åka hundsläde.

Hur länge?

Konrad Seblon på Destination Disko sa att han numera måste köra släde uppe i bergen. Det är besvärligt och svårt.

Men vad tusan, man ska inte klaga när affärerna går bra.

Förresten planerar man ett ismuseum i Ilulissat.

ARTIKELN HANDLAR OM