Hårda anklagelser om ryskt valfusk

NYHETER

Kasparov: Rysk demokrati är död.

Mängder av anklagelser om fusk i det ryska parlamentsvalet har kommit till observationsgruppen Golos.

Men utländska observatörer hade ännu inte framställt någon kritik då valdagen led mot sitt slut.

Observatörerna från Europarådet, OSSE och Nordiska rådet var betydligt färre vid detta parlamentsval än i det förra 2003, sedan Moskva minskat antalet tillstånd.

Inte bara organisationen Golos Vyborov (Röst om val) utan också partiledare, bland dem kommunisten Gennadij Ziuganov, framförde anklagelser om oegentligheter. Ziuganov beskrev upprörd valet som det minst demokratiska som hållits i Ryssland – efter Sovjetunionens fall, tillade han försiktigtvis.

”Demokratins död”

Ledaren för oppositionsalliansen Det andra Ryssland, Garri Kasparov, sade att han skulle lägga blommor vid centrala valkommissionens port ”i sorg över den ryska demokratins död”.

Golos, en icke regeringsanknuten grupp, rapporterade på söndagen att den tagit emot 4500 rapporter om oegentligheter. Rörelsen får inte själv skicka in observatörer i vallokalerna, men har 2500 ”korrespondenter” som kan gå in i egenskap av massmedieföreträdare. Dessutom tar Golos in anmälningar från väljare.

Enligt gruppen har anställda i företag och ungdomar på studenthem utsatts för påtryckningar. Flera sådana rapporter har också kommit tidigare under valrörelsen.

– Det är ingen isolerad företeelse utan det har skett i hela landet, sade Grigorij Melkoniants från Golos.

Röstning på jobbet

Tidigare har ryska nyhetsmedier flera gånger rapporterat att folk har uppmanats att ta valsedlar för röstning på annan plats i stället för att en valsedel på valdagen. Denna andra plats kan vara arbetsplatsen eller studenthemmet, där de sedan har utsatts för tryck att rösta på president Vladimir Putins Enade Ryssland.

Utländska observatörer har dock på sent på valdagens kväll ännu inte sett någon anledning att kritisera valet. På tv-kanalen Vesti framträdde flera av dem och berömde genomförandet. En amerikansk observatör, Michael Collins, påpekade att valdeltagandet var betydligt högre i Ryssland än i USA, där det ligger på bara 40 procent.

En vice borgmästare för en Parisstadsdel, Bernard Perego, sade att han ”såg att allt gick till på rätt sätt, precis som i Frankrike”.

– Jag blev förskräckt när OSSE-representanter vägrade komma hit och övervaka valen. Jag tror det var en politiskt motiverad vägran, sade Perego.

Han sade att han talat med bedömare från oppositionspartier som Kommunistpartiet och Jabloko som bekräftat att valet gick bra.

Detta stred uppenbart mot kommunistledarens Ziuganovs totala fördömande av valet. Även västvänliga Högerkrafternas union (SPS) hade enligt Tass för avsikt att ifrågasätta valresultatet i domstol.

Valdeltagandet såg enligt valkommissionen ut att bli högre än i dumavalet 2003, då det låg på 56 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland