Nyheter

Svensk 19-årig superhackare dömd

Av: 

Anders Thoresson

Susanna Vidlund

NYHETER

Gjorde intrång på Linköping universitet – ska betala 181 000 i skadestånd

Han gjorde intrång i servrar på flera svenska universitet och högskolor.

I dag dömdes den 19-årige superhackern till villkorlig dom. Han ska även betala att skadestånd på 181 467 kronor till Uppsala, Umeå och Linköpings universitet.

19-åringen står i centrum för en av de största svenska hackerhärvorna genom tiderna.

I Uppsala tingsrätt friades den då 18-årige ynglingen. Enligt åtalet skulle han endast 16 år gammal ha gjort intrång i datasystemen på sju universitet.

I dag ändrade Svea hovrätt tingsrättens dom. Rätten anser att 19-åringen begått dataintrång och dömer honom till villkorlig dom och skadestånd.

Mannen ska betala sammanlagt 181 467 kronor i skadestånd till Uppsala, Umeå och Linköpings universitet. Till summan adderas ränta fram till att allt är inbetalt.

19-åringens advokat, Thomas Olsson, säger sig vara förvånad över domen.

– Det förefaller mig helt obegripligt att man kommit fram till en fällande dom över huvud taget. Det fanns inget som helst samband etablerat mellan min klients dator och de datorer som blivit angripna, säger han till TT.

Olsson ska nu överlägga med sin klient för att besluta om domen ska överklagas.

Komplicerad bevisning

Kammaråklagare Chatrine Rudström hade vid 11-tiden på måndagen inte läst domen och ville därför inte kommentera den.

Hon har tidigare beskrivit målet som komplicerat. Enligt Rudström kan det ha varit så att tingsrätten inte klarade att tolka den tekniska bevisningen på ett korrekt sätt.

Man hittade nämligen teknisk bevisning på ynglingens dator och enligt åklagaren har han inte på ett tillfredsställande sätt kunnat förklara hur materialet hamnat där.

– Det är svårare för rätten om de inte har den tekniska kunskapen att göra bedömningar av de invändningar som kommer. För åklagaren blir det pedagogiskt svårare, sa Chatrine Rudström till aftonbladet.se i en tidigare intervju.

Kan ha hackat NASA

Ynglingen har själv erkänt att han har skapat ett datorprogram, en så kallad modifierad SSH-klient, som kunde användas till att stjäla lösenord. Han hävdar dock att han endast hade ett stort intresse för programmering och inte drevs av vinstsyfte eller intresse av att begå brott.

Man hittade även datorprogrammet John the Ripper i hans dator. Ett program vars syfte är att knäcka lösenord på Unix-system.

Tidigare i år rapporterade TT att 19-åringen även misstänks för att ha hackat sig in i datasystem hos USA:s militär, rymdstyrelsen Nasa och dataföretaget Cisco. Dessa misstankar omfattades inte av åtalet och har inte utretts av svensk polis.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter