Aftonbladet följer fyra Bengtsforsbor i fyra år

NYHETER

Följ deras förväntningar på nya regeringen

Foto: Blir det bättre eller sämre? Aftonbladet följer Bengtsforsborna Urban Larsson, Ove Eliasson, Birgitta Terning Andersson och Josefen Flink under fura år.

Urban Larsson, 42, Billingsfors, processoperatör på pappersbruket:

- Att de inte hinner ställa till med för mycket elände.

Urban Larsson började på pappersbruket som 18-åring, direkt efter skolan. Då var det lätt att få jobb.

I dag är det tuffare.

Urban tror inte att alliansens recept för att skapa fler jobb - bland annat försämrad a-kassa - är rätt väg att gå.

– Att ta från de fattiga och ge till de rika, hur ska det skapa fler jobb? Det har de fortfarande inte lyckats svara på.

Birgitta Terning Andersson, 52, Dals Långed. Driver städfirman Flitiga myran.

– Att de kan hålla sina löften, speciellt när det gäller de hushållsnära tjänsterna. Det skulle betyda väldigt mycket för vår bransch.

Birgittas firma åtar sig allt från fönsterputsning åt privatpersoner till renoveringsstädningar.

Det behövs också mer valfrihet i barn- och äldreomsorgen, tycker Birgitta.

– Politikerna skulle behöva vara ute i verkligheten mer.

Ove Eliasson, 69, Billingsfors, pensionerad vaktmästare.

– Att det blir mer ordning och reda i samhället. Lite mer poliser och fler lärare i skolan.

Ove Eliasson gick i pension från jobbet som kommunvaktmästare för fyra år sedan. Nu är han i stället aktiv i föreningslivet, både i PRO och i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, där han är ordförande.

Han tycker att politikerna borde sluta bombardera varandra och börja samarbeta i stället. På det lokala planet är den så kallade nolltaxan för samlingslokaler en angelägen fråga. Tidigare behövde föreningar inte betala hyra för möten i allmänna samlingslokaler. Men det ändrades vid årsskiftet när kommunen behövde spara pengar.

- Det blev ett dråpslag för många, framför allt för de mindre föreningarna. Schackklubben här fick till exempel lägga ner.

Nu hoppas han att det nya styret i Bengtsfors återinför nolltaxan.

- Men det är bara vänstern som lovat det, tror jag.

Josefin Flink, 23, Bengtsfors, arbetssökande

– Att de kan ge oss lite fler jobb. Och att även de som kommer direkt hemifrån, som inte hunnit skaffa sig någon högre utbildning, ska ha chans till jobb.

Josefin är arbetssökande och därmed en av dem som drabbas när a-kassan sänks. Men kanske är det en nödvändig sänkning, menar hon.

– Det kanske behövs en liten påpuffning. Jag vet folk som går hemma och lever på samhället. Sådan är inte jag.

I framtiden drömmer hon om att flytta till hus och att starta eget. Inom vad är lite hemligt, men det handlar om att ta hand om människor.

Josefin hoppas också att familjer i ännu högre grad än i dag ska få välja hur de vill dela upp föräldraledigheten och vilken barnomsorg de vill anlita.

– Det är inte kul att lämna barn som är knappt ett år på dagis. Där hoppas jag på en förändring.

Läs mer:

En ny regering har tillträtt. Kanske blir det också ett nytt politiskt styre i Bengtsfors. Vallöftena är många och fagra. Men vad blir det av dem? Möt Josefin, Urban, Birgitta och Ove. Fyra bengtsforsare i skiftande åldrar och livssituationer med olika förväntningar och farhågor om tiden fram till nästa val. Vi börjar med frågan: Vad hoppas du på av den nya regeringen de närmaste fyra åren?Irene Beertema

Irene Beertema