Carlgren angav felaktiga inkomstuppgifter

NYHETER

Källor: Nye miljöministern fick dubbel ersättning

Stockholm (TT)

Den nye miljöministern Andreas Carlgren lämnade felaktiga uppgifter om sin inkomst till riksdagsförvaltningen sedan han lämnade riksdagen 1998.

Eftersom han under ett halvår inte redovisade inkomster från centerpartiet och Vin & Sprit, fick han 130000 kronor för mycket i inkomstgaranti, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

”Betalade tillbaka”

Andreas Carlgren säger till Ekot att han själv kontaktade riksdagsförvaltningen för att kontrollera att han gjort allting rätt. När han fick veta att han gjort fel betalade han tillbaka pengarna direkt.

Men flera personer med insyn i centerns partiledning säger till Ekot att den versionen inte stämmer. Enligt källorna ertappades Andreas Carlgren med att ta ut ersättning samtidigt från både riksdagsförvaltningen och partiet. Han uppmanades då att ta kontakt med riksdagen för att ställa allting till rätta. Och det var först då som Andreas Carlgren ringde riksdagsförvaltningen.

”Inga sådana kontakter”

Konfronterad med de nya uppgifterna låter Carlgren via sin pressekreterare hälsa att det inte förekommit några kontakter där någon från centerpartiet uppmanat honom att vända sig till riksdagsförvaltningen.

Inkomstgarantin betalas ut till riksdagsledamöter som avgår innan de är 65 år och som suttit i riksdagen i minst tre år. Om den före detta ledamoten får ett nytt jobb räknas inkomstgarantin av mot den nya lönen.

TT