Han sköt sin fru – och sig själv

NYHETER

57-åringen: Det var bara jag som skulle dö

Hon ville lämna sin man efter 32 år.

Då sköt han henne till döds och försökte sen ta sitt eget liv.

- Det är separationen som drar i gång det hela, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Foto: Åklagare Ulrika Åberg.

Utåt sett var de en vanlig akademiskt utbildad familj som bodde i ett hus utanför Göteborg. Hon arbetade som psykolog och han driver sedan länge ett eget företag med internationella kontakter. Båda barnen är vuxna och har flyttat hem-ifrån.

Men bakom fasaden gömde sig en tragedi.

Den 56-åriga kvinnan hade för en tid sedan lämnat sin man - efter 32 år tillsammans. Hon hade också bett honom om att de inte skulle ha någon kontakt.

Kände sig hotad

Till vänner ska hon ha sagt att hon kände sig hotad.

- Hon har förmedlat någon form av oroskänsla, men hon hade inte gjort någon polisanmälan, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Mannen förekommer inte i brottsregistret. I en personutredning som kriminalvården gjort säger mannen själv att han redan som 20-åring försökte ta sitt liv. När hustrun lämnade honom kom de tankarna tillbaka.

Han säger också att han försökt träffa sin fru. Han ville ha en förklaring och fråga henne om det fanns något han kunde göra för att de skulle bli ett par igen.

- Jag kan bekräfta det faktum att de gått isär. Hon har lämnat honom och han hade viss svårighet att acceptera det. Det är svårt att inte se separationen som en utlösande faktor, säger Ulrika Åberg.

Tog fram jaktgeväret

Enligt vad Aftonbladet erfar följde mannen efter sin hustru på eftermiddagen 3 juli.

Strax efter halv sex på kvällen körde han in på en parkeringsplats i centrala Göteborg, klev ur bilen och tog fram ett jaktgevär.

Där ska han enligt ett flertal vittnen ha skjutit henne till döds. Sedan försökte han ta sitt eget liv genom att rikta geväret mot sig själv och avlossa ett skott som träffade i magtrakten.

- Rent fysiskt är han återställd men psykiskt mår han inte alls bra. Det här är en tragedi för både honom och resten av familjen, säger hans försvarare Peter Nolby.

Nekar till mord

I förra veckan begärde mannen att utredningen ska kompletteras med ytterligare teknisk bevisning.

-Jag kan inte gå in på vad det handlar om på grund av förundersökningssekretessen, säger Peter Nolby.

Mannen är nu häktad. I förhör säger han att han inte hade för avsikt att skjuta sin fru. Han ville bara påkalla hennes uppmärksamhet när hon satt i bilen.

- Jag anser att jag har bevis för att det handlar om uppsåtligt dödande. Jag räknar med att väcka åtal om några veckor, säger Ulrika Åberg.

Under två månader i somras dödades sju kvinnor av sina män. Två av männen försökte sedan ta sitt eget liv. Att en man hotar med att begå självmord är en varningssignal. Han kan bli farlig för kvinnan som vill skiljas. Aftonbladets Malin Nord och Lars Rosengren granskar männen som inte kan acceptera att kvinnan vill lämna dem.

Malin Nord