Strömlöst hela dagen i Jämtland

NYHETER

5 000 hushåll fortfarande utan el på fredagskvällen

Östersund

Ännu på fredagskvällen var över 5 000 hushåll i Jämtland strömlösa på grund av snöovädret.

Som mest under fredagen hade 12 000 elabonnenter förlorat sin elektricitet, cirka 2 000 av Eons kunder och runt 10 000 av Jämtkrafts. Värst drabbades områden söder om Indalsälven.

I Skärvången i mellersta Jämtland hade det klockan 8 på fredagsmorgonen fallit hela 41 centimeter snö sedan snöfallet började. På de flesta håll höll sig dock snötäcket på mellan två och tre decimeters djup.

Orsaken till strömavbrotten var träd över elledningarna. Kraftbolagen fick under dagen arbeta febrilt med att såga ned träd och grenar och skaka bort tung blötsnö.

Dominoeffekt

Långtradare som inte klarade det vintriga väglaget stoppade trafiken på E 4 söder om Örnsköldsvik i Västernorrland under fredagen.

Under hela fredagsförmiddagen köade långtradare för att komma upp för den branta Skulebacken på E 4 mellan Härnösand och Örnsköldsvik.

- Det går sakta och det är inte så mycket vi kan göra. Blir en långtradare stillastående där så uppstår en dominoeffekt, säger Henrei Max på polisen i Västernorrland.

Vid klockan 1.30 på natten till fredagen stod upp emot 80 långtradare helt stilla på vägen. Några timmar senare var köerna upplösta, men vid niotiden på morgonen var det dags igen. Därefter fortsatte problemen under förmiddagen.

Några trafikolyckor hade dock inte rapporterats in till polisen i Västernorrland vid lunchtid. Inte heller hos polisen i Jämtland var trafikproblemen särskilt stora, med bara ett fåtal avåkningar utan personskador.

- Det har gått bra i trafiken med tanke på vilket väder vi haft, säger Sören Backman, vakthavande i Östersund.

Mer snö på söndag

SMHI varnade under fredagen för stora snömängder och drivbildning.

- Det är mötet mellan mild luft i söder och kyla i norr som är orsaken. I gränszonen kommer det nederbörd i form av både regn och snö, säger jourhavande meteorolog Lars Knutsson.

- Snöfallet avtar betydligt till i morgon lördag, men på söndag kan det kanske bli lite mer snö.

På Vägverket förberedde man sig för en arbetsam helg och hoppades att bilisterna kommit ihåg att byta till vinterdäck.

- Vi jobbar vidare oförtrutet. En del bilister har tagit till sig informationen om vädret. Andra är inte lika snabba, och de märker säkert av det, säger Håkan Kåhrström vid Vägverkets region mitt.

Lina Österberg/TT Anders Edholm/TT