Släkten slåss om miljonmanuset

NYHETER

Stieg Larsson hade okänd bok i datorn

1 av 2 | Foto: arvstvist Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson strider med Stieg Larssons far och bror om vem som äger rätten till författarens fjärde bok som än så länge bara finns i datorn.

Allt fler har upptäckt Stieg Larssons deckare.

Han hann skriva tre böcker innan han dog.

Men det finns ett okänt fjärde manus i datorn – som hans arvingar nu strider om.

Böckerna om journalisten Mikael Blomkvist och datahackern Lisbeth Salander har blivit en jättesuccé.

Men Stieg Larsson, grundaren av tidskriften Expo, dog i en hjärtinfarkt på arbetet i november 2004, och fick aldrig själv uppleva sin debut som deckarförfattare.

Några månader före sin död hade han lämnat in manus till tre deckare till Norstedts förlag – en riktig bästsäljarserie skulle det visa sig.

Sålt en halv miljon

I dag har de två första böckerna i Millennium-trilogin, ”Män som hatar kvinnor” och ”Flickan som lekte med elden” sålts i 560 000 exemplar och översatts till åtta språk.

I juni kommer den tredje boken, ”Luftslottet som sprängdes”.

Därmed skulle serien vara fullbordad.

Men Stieg Larsson hade planerat att skriva tio böcker om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.

Och i hans bärbara dator finns, enligt en artikel i DN i dag, ett långt gånget manus till den fjärde boken.

Datorn – och manuset – är dock föremål för en infekterad arvstvist mellan å ena sidan Stieg Larssons livskamrat och sambo sedan 25 år, Eva Gabrielsson, och hans far och bror å andra sidan.

Fadern och brodern har ärvt upphovsrätten och inkomsterna av böckerna och hävdar sin rätt även till det fjärde manuset, som de gärna vill ha bedömt av Norstedts.

Eva Gabrielsson menar dock att datorn och manuset tillhörde Expo och har erbjudit sig att själv skriva klart manuset.

Delar finns på mejl

Norstedts har ännu inte sett det okända manuset och kan inte bedöma om det går att ge ut. I samband med den tredje boken i sommar kommer förlaget att på sin hemsida publicera en mejlkonversation med Mikael Blomkvist, där han själv beskriver hur han tänkte sig fortsättningen på serien.

Kerstin Nilsson