Han är Sveriges hemligaste miljardär

NYHETER

Gick från noll till sju miljarder i omsättning

Han har gått från noll till miljardär på sju år.

Johan Hansens företag omsätter idag sju miljarder, men få svenskar vet vem han är.

– Det är inte meningen att jag ska synas, det är våra produkter och varumärken som är intressanta – vi lever på våra produkter, säger Johan Hansen till Ekonominyheterna.se.

Foto: KURT-INGE EKLUND
Hansen.

Han började med prefabricerade hus i bolaget Trivselhus.

Då var han 37 år.

Äger 50 företag

I dag äger Johan Hansen cirka femtio företag inom flera olika områden. Han äger bland annat väskföretaget Baron, byggbolaget Sveab och sågverksbolaget Rörvik.

Johan Hansen ser stora möjligheter i att ha en stor bredd i sitt ägande.

– Hela vår filosofi bygger på att jag är industrialist, att skapa industrier och arbetstillfällen och använda de pengar vi tjänar till att investera i befintliga verksamheter och i nya industrier – det är hela affärsidén, säger han till ekonominyheterna.

Det var i veckan som byggföretaget Ittur, som ingår i Hansens konglomerat, meddelade att man hade köpt Sveab. Förra året omsatte Sveab 700 miljoner kronor.

Gillar problem

Ittur köper i första hand inte lönsamma företag, utan har en annan strategi när man förvärvar nya bolag.

– Vi går sällan in i extremt lönsamma bolag, jag föredrar att rekonstruera företag med olika typer av problem. Vår styrka är att vi är kostnadseffektiva, duktiga på marknad, och duktiga på produktion, säger Johan Hansen.

Han säger sig planera en fortsatt expansion av Ittur och till hösten ska byggföretagen börsnoteras. Det kommer ytterligare öka företagens kapital. Idag omsätter företagen, enligt ekonominyheterna, cirka 7 miljarder kronor och av dessa används drygt en miljard till nyinvesteringar.

Susanna Vidlund