Tre döda barn i Motala – vad har gått snett?

Foto: Johanne Hildebrandt
NYHETER

Hur kunde detta hända, igen? En treårig flicka hittades död i sin säng i lördags morse, hennes 23-åriga pappa är anhållen, misstänkt för mord. Han nekar och i nuläget vet man faktiskt inte vad som hänt. Förutom att en liten flicka, som busade, lekte och som precis börjat kunna göra saker själv, är död.

Men om flickan blivit mördad är detta det tredje barnamordet som inträffat på tre år i Motala, en stad med bara 30?000 invånare.

I somras dömdes en 31-årig mamma till rättpsykiatrisk vård efter att ha kvävt sin treårige son till döds. Hon ringde själv till SOS och berättade vad hon gjort.?

I januari 2004 dog en sexårig flicka efter att hennes mamma anlagt en brand i deras lägenhet. Modern hittades medvetslös men dömdes sedan till tolv års fängelse för mord.

Och nu har den treåriga flickan hittats död.

Chefen för socialtjänsten säger att det bara är en slump att detta har inträffat just i hans stad. Och visst, socialen kan inte förhindra allt och när något hemskt sker vill alla hitta en syndabock.?

Men barnamord är ovanliga i Sverige, det händer högst fem gånger per år och oddsen att tre mord inträffar i en sådan liten stad är liten.

De två mammorna i Motala som dödade sina barn mådde dessutom enligt uppgift fruktansvärt dåligt och behövde mer hjälp och stöd av myndigheterna än vad de fick.

Pappan som nu sitter anhållen nu har inget jobb, han blev misshandlad som barn, är dömd för diverse brott och bor hemma hos mamma. Undra hur många åtgärder sattes in för att stötta honom?

Socialchefen i Motala säger att man, som alltid när det sker något hemskt, ska gå igenom sina arbetsrutiner, kanske börja samarbeta med psykiatrin. Varför i hela friden har inte detta gjorts förr? Vad är det egentligen som gått fel?

Kan inte sluta tänka på den irakiska familjen som hittades rökförgiftad i en jordkällare i Gävle. När de sökte hjälp hos socialen blev de hänvisade till Malmö eftersom de tidigare fått socialbidrag där. När familjen nästan kvävts förklarade socialchefen i Gävle att man hållit sig till regelverket, men är det verkligen det enda en myndighet ska ägna sig åt?

Vad sägs om att göra sitt bästa för att ta hand om svaga, desperata människor? Vad sägs om lite själ och hjärta för att inte tala om sunt förnuft? Efter all uppmärksamhet i media gick det ju plötsligt att skaffa fram en lägenhet till jordkällefamiljen så tydligen finns det resurser om bara viljan finns.

Gång på gång händer fruktansvärda fall där?socialen var larmad men inte ingrep. Därför måste Lex Bobby och dess haveriutredning av hur myndigheterna agerat när ett barn dött klubbas igenom.?

Den lagen behövs mer än någonsin för det något som inte stämmer, skyddsnätet fungerar inte som det ska. Och trots att alla svor på att det inte skulle ske igen efter Bobbys död så verkar det som om ett litet barn fått betala priset för det, igen.?

Läs mer:

Johanne Hildebrandt