USA attackerade Somalia i morse

NYHETER

Enligt vittnen fanns civila bland dödsoffren

USA har anfallit flera misstänkta al-Qaidamål i Somalia.

Enligt den somaliska regeringen har flera dödsoffer krävts och AP rapporterar om flera civila bland dödsoffren.

Under dagen genomfördes ytterligare angrepp med stridshelikoptrar.

En regeringstjänsteman i Washington bekräftade anfallet som ska ha skett med minst ett tungt beväpnat AC 130-flygplan, uppger AP.

USA uppger att tio personer dödats i attackerna. En somalisk tjänsteman och ögonvittnen som AP talat med säger att det handlade om minst två flygattacker mot olika mål i Somalia. En av attackerna riktades mot misstänkta al-Qaidaterrorister i närheten av Ras Kamboni i södra Somalia. Ett ögonvittne uppger för AP att också mål i närheten av Afmadow, 25 mil norr om Ras Kamboni, har träffats.

Det är inte känt om flygplanets angrepp gick som planerat. AC 130 har automatvapen som kan avlossa tusentals skott i minuten, den har speciell sökarutrustning och kan tjänstgöra dygnet runt.

Det är oklart hur många som dog i attackerna.

– Men vad vi förstår har det krävts flera offer. De flesta var islamistiska krigare, säger regeringstalesmannen Abdirahman Dinari, enligt AP.

En man uppgav per telefon till nyhetsbyrån att hans 4-åriga son dog i en av attackerna.

Låg bakom angrepp

Bland målen var två al-Qaidaledare i Östafrika. De ska ha legat bakom ett angrepp på ett israeliskt turisthotell i Kenya 2002, då 15 människor dog, och ett försök att skjuta ner ett israeliskt flygplan samma år, uppger NBC.

En efterlyst för al-Qaidas sprängattentat mot USA-ambassader i Kenya och Tanzania 1998 hörde också till målen. Ambassadattackerna tog 250 människoliv.

FBI:s hemsida har namngivit de eftersökta terroristerna, rapporterar CNN. En prissumma på fem miljoner dollar har utlovats till den som hjälper till att få dessa personer upphittade och dömda.

En av de eftersökta ska vara al-Qaidas utpekade andreman, Ayman al-Zawahri. I fredags rapporterade BBC om en videoinspelning där en man som sägs vara al-Zawahri uppmanar islamister att bekämpa den nya somaliska regeringen, bland annat genom självmordsattacker.

Regeringen i Somalia bekräftar

Vita huset i Washington har inte bekräftat anfallet i Somalia. En bekräftelse har dock kommit från regeringen i Somalia, uppger AFP.

– USA har försökt att döda al-Qaidaterrorister som låg bakom bombattackerna mot ambassaderna i Kenya och Tanzania, sa Somalias ställföreträdande premiärminister Hussein Aideed, till AP.

– De har vårt fulla stöd för attackerna.

USA har anklagat den nyligen avsatta islamistiska regimen i Somalia för att ha skyddat misstänkta al-Qaidaterrorister i landet.

I dag meddelade den amerikanska marinen att man har sänt ett hangarfartyg till Somalias kust i fall utvecklingen skulle kräva militär luftstyrka, uppger AP. Plan från hangarfartyget ska redan ha genomfört spaningsflygningar över landet. Sedan tidigare har USA tre krigsfartyg på plats.

Ytterligare angrepp

Senare under tisdagen rapporterade AP om ytterligare angrepp mot misstänkta terrormål i Somalia.

– Två helikoptrar har attackerat igen, sa Ali Seed Yusuf, boende i Afmadow i södra Somalia, som attackerades av ett amerikanskt flygplan tidigare under dagen.

Det var oklart om helikoptrarna var etiopiska eller amerikanska.

– Helikoptrarna sköt flera raketer mot vägen som leder till den kenyanska gränsen, säger Ali Seed Yusuf.

Johanna Melén, David Nannini Nilsson, Olof Jönsson, TT