Fågelinfluensan kan vara på väg till Sverige

NYHETER

Nya utbrott i Asien oroar WHO

Fågelinfluensan kan återvända till Sverige redan i vår.

Efter en längre tids avbrott sprids smittan nu i Asien med masslakt av fåglar och dödsfall bland människor som följd.

– Jag skulle inte bli förvånad om den kommer till Sverige igen, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar till aftonbladet.se.

Foto: mats strand
skyddsdräkter Under vårvintern 2006 spred sig rädslan för en pandemi av fågelinfluensa i Sverige. Här en utryckning sedan man påträffat en misstänkt smittad fågel i Oxelösund.

Förra vintern rådde panikstämning i Sverige. I vita heltäckande skyddsdräkter tog smittskyddsexperter hand om döda fåglar som avlidit i den fruktade fågelinfluensan. Delar av svenska städer spärrades av och människor informerades om hur de skulle skydda sig.

Sedan försvann smittan och lugnet återvände.

Nu sprids den återigen i Asien och Afrika.

I dag dog en 14-årig indonesisk pojke i H5N1-viruset, uppger AP. H5N1 är den variant av fågelinfluensan som dödar människor. Förra månaden avled tre egyptier och i Vietnam och Sydkorea har tiotusentals fåglar masslaktats.

En möjlig upprepning

– Vi förbereder oss nu inför en möjlig upprepning av det vi såg förra året, säger Peter Cordingley, talesman för Världshälsoorganisationen WHO, till AP.

– Vi väntar oss mer problem under de kallare månaderna nu när vi närmar oss februari och mars.

Och smittan kan snart dyka upp i Sverige igen.

– Influensan har inte på något sätt försvunnit men den bor inte i Sverige just nu utan är aktiv någon annanstans, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid högskolan i Kalmar och expert på fågelburna smittor.

Följer utvecklingen

– Om vi får en sen och kall vinter och det samtidigt blir ett utbrott bland fjäderfän i västra Asien kan det ta sig in i Sverige igen. Jag skulle inte bli förvånad om det inträffade.

Svenska Smittskyddsinstitutet följer utvecklingen i Asien noga och är redo för ett nytt utbrott i Sverige.

– Provtagnings- och informationsberedskapen är god i fall det skulle komma att dyka upp här, säger Annika Linde, chef för avdelningen för epidemiologi vid Smittskyddsinstitutet till aftonbladet.se.

Sedan 2003 har nära 160 människor dött i fågelinfluensan. Det vanligaste är att smittan sprids från djur till människa men det finns också fall där influensan har överförts mellan människor.

Tidigare artiklar

Johanna Melén