Dödade våldsman – riskerar hängas

NYHETER

Försvarade sig med kniv när tre män försökte våldta henne

LONDON

När tre män försökte våldta Nazanin Fatehi, 19, drog hon kniv.

En av männen dog.

Nu riskerar hon att hängas i hemlandet Iran.

GÅR fri? Nazanin Fatehi vid rättegången i onsdags. Domstolen kom fram till att det inte var uppsåtligt mord när hon knivdödade en man. Nu hoppas hennes anhängare, bland dem före detta fröken Kanada, att Nazanin ska slippa avrättning.

Den då 17-åriga Nazanin Fatehi och en väninna promenerade i en park i utkanten av Teheran tillsammans med sina pojkvänner när de blev attackerade av tre män.

Sedan pojkvännerna jagats på flykten, försökte männen våldta de unga kvinnorna.

Då drog Nazanin Fatehi fram en kniv och lyckades hugga två av männen, varav en avled av sina skador.

Dömd till döden

För ett år sedan dömdes hon till döden genom hängning för mord. Hade hon varit gift, och blivit våldtagen, hade hon kunnat dömas till döden för otrohet.

Sedan dess har människor över hela världen kämpat för att hon ska friges. Ledare för kampanjen är Nazanin Afshim-Jan, tidigare fröken Kanada. Hon har hittills lyckats samla in 200 000 namnunderskrifter och tusentals dollar för att betala den unga kvinnans stjärnadvokater.

I onsdags var det till sist dags för en ny rättegång för Nazanin Fatehi. Domstolen slog fast att det inte var uppsåtligt mord, skriver AP.

Kan släppas fri

Nu tror de som kämpat för hennes sak att hon kommer att undvika avrättning. Kanske släpps hon helt.

– Det är utan tvekan positiva nyheter och familjen är positiv. Men vi måste vara försiktiga med att dra några slutsatser innan vi sett det formella beslutet, säger Nazanin Afshim-Jan.

Jens Kärrman