Vinterkräksjukan är snart här

NYHETER

"Svårt att undvika viruset trots god hygien"

Förbered dig för vinterkräksjukan. Snart kommer den drabba oss.

– Vi har fått de första utbrotten inom sjukvården, säger Kjell-Olof Hedlund som är chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet till aftonbladet.se.

Vinterkräksjukan är mycket smittsam och varje år drabbar den ett stort antal svenskar. Enligt en uppskattning drabbades över 100 000 svenskar 2002. Mest utsatta är de som redan är sjuka.

– Man måste bara uppmärksam. Inom sjukvården drabbas patienterna och ibland får man stänga hela avdelningar. Det kostar också stora pengar, säger Kjell-Olof Hedlund.

Vinterkräksjukan orsakas av virus och det sprids mycket lätt. Vid ett utbrott insjuknade 100 elever på en skolresa. I vissa fall spreds smittan enbart genom att man hade bott i samma rum där magsjuka elever tidigare bott.

– Det är inte lätt att undvika vinterkräksjukan. Men man ska självklart sköta hygienen och tvätta sina händer noga innan måltider. Sedan kan det spridas via mat också och då är man ju helt chanslös, säger Kjell-Olof Hedlund.

Små barn

Den som är sjuk eller nyligen varit det ska inte hantera mat.

– Många berättar att det startar vid jultid. Man står och lagar julmat och blir sjuk. Sedan sprids det via maten.

Ofta blir små barn sjuka men enligt Kjell-Olof Hedlund är det inte de som är mest utsatta.

– De brukar klara sig bra. Då är det värre med gamla människor. De har dåligt immunförsvar och just barn är lite av ett bekymmer. Dagis är riktiga diarréhärdar och små barn sprutar ut virus i båda ändarna och det är svårt att hantera. Vet man att barnet kräks och har diarré ska man inte ta med det till mormor utan stanna hemma.

Vad ska man göra om man drabbats?

– Vinterkräksjukan upplevs som besvärlig men den går över väldigt snabbt. De flesta är bara dåliga i ett till två dygn. Man får försöka få i sig vätska under tiden, säger Kjell-Olof Hedlund.

Läs mer:

Om vinterkräksjukan:

Susanna Vidlund