Slut med kontanter på spårvagnarna...

NYHETER

...och nu vill även busschaufförerna slippa pengahantering

Foto: Lars-Erik Arvidsson tycker det är konstigt att inte bussarna omfattas av kontantstoppet. ”I Stockholm ordnade man det här på sex månader, vi har kämpat i flera år redan”, säger han.

På grund av rånrisken införs från och med i dag kontantstopp på spårvagnarna.

Men skyddsåtgärden gäller inte busschaufförerna.

– Vi är besvikna. Vi vill också känna trygghet, säger busschauffören Lars-Erik Arvidsson.

Tanken på att införa kontantstopp väcktes, enligt Västtrafik, för något år sedan.

– Det handlar om förarnas säkerhet, frågan har diskuterats under lång tid och nu har vi hittat former för att det ska fungera, säger Mikael Olsson, vice trafikchef på Västtrafik.

Beslutet skyndades på i samband med att de nya italienska spårvagnarna togs i bruk. Ett lyft för säkerheten, menar Västtrafik, eftersom föraren sitter instängd utan någon kontakt med passagerarna.

Bussarna får vänta

Men beslutet om kontantstopp gäller än så länge bara alla som kör spårvagn. Bussarna får vänta.

– Bussarna är många fler, de trafikerar hela länet och på vissa sträckor säljs det väldigt många biljetter. Där har vi inte löst frågan om alternativa sätt att betala, säger Mikael Olsson.

Hos facket kommunal är man nöjda.

– Vi jublar, det tog ett tag att få Västtrafik intresserade men nu fortsätter vi arbetet för ett kontantstopp på bussarna, säger Lasse Selander, ledamot i kommunal sektion 5:s styrelse.

”Viktigt för rånrisken”

Kommunal hoppas på ett sådant stopp redan nästa år.

– Det är viktigt dels för rånrisken men också för rädslan att bli rånad. Vi jobbar ofta ensamma och udda tider och eftersom man har uniform är man lätt att känna igen, säger Lasse Selander.

Emma Johannisson