Skrev artikel - låstes in på mentalsjukhus

NYHETER

Aktivisten Larisa Arap har frigetts men kritiker talar om ett politiskt övergrepp

Aktivisten Larisa Arap skrev en kritisk artikel om den ryska barnsjukvården.

Sedan dess har hon tvångsvårdats på en psykiatrisk klinik.

Nu är Larisa fri, men den ryska oppositionen talar om ett politiskt övergrepp på en kritisk medborgare.

Foto: Larisa Arap.

Artikeln med rubriken "Dårhuset" blev verklighet inte bara för de sjuka barnen utan även för skribenten själv. Några veckor efter att artikeln publicerats i en tidning i ryska Murmansk låstes Larisa Arap in på en psykiatrisk klinik i staden Apatity. En domstol menade att Larisa var så svårt psykiskt sjuk att tvångsvård var nödvändigt.

Enligt vänner och kollegor inom rörelsen Enade medborgarfronten är Larisa fullt frisk. Istället har inlåsningen av henne setts som ett straff för en granskande artikeln som publicerades i juni. Där kritiserade Arap användandet av elchocker mot unga mentalpatienter på ett lokalt sjukhus.

Ingen förklaring

Larisa har själv protesterat mot sin behandling genom att hungerstrejka. Nu har hon frigetts, skriver tidningen Novaja Gazeta.

- Nu ska hon få åka hem till Murmansk. Läkarna har ännu inte gett någon förklaring, säger Jelena Vasiljeva från Enade medborgarfronten till tidningens nätupplaga.

Chefsläkaren som ansvaret för Larisa Araps behandling nekar till att tvångsvården skulle ha haft något politiskt motiv. I förra veckan sa han till radiostationen Echo Moskvy att behandlingen gett goda resultat och att Larisa inte längre utgjorde ett hot mot sin omgivning.

Definitivt beslut

Tidigare har utomstående experter kommit fram till att det inte fanns skäl att tvångsvårda Larisa Arap. En domstol ska senare i veckan fatta definitivt beslut i fallet.

Kritiker i Ryssland och utomlands har tolkat behandlingen av Arap som en återgång till metoder som användes under sovjettiden. Under 1970- och 80-talet var det vanligt att ryska oppositionella straffades med behandling på mentalsjukhus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland