Maffian slaktad på fest i Tyskland

NYHETER

Sex personer sköts i huvudet

1 av 3

ROM. De sex personerna från Kalabrien i Syditalien hade samlats på en krog i Duisburg i Tyskland för att fira Tommasos 18-årsdag.

Där avrättades de enligt urgamla maffiaregler.

I 16 år har kriget pågått bland invånarna i San Luca i Kalabrien.

En fejd mellan två familjer som hittills kostat tiotals döda. Under de senaste åtta månaderna har 11 personer dödats.

Ett krig som startade med ett bråk under karnevalen 1991. Några ägg kastades mot motståndarna. En skymf, ansåg gänget som träffades och började utkräva en blodig hämnd. Det hela formade sig till en släktfejd mellan två familjeklaner: Pelle-Vottari-Romeo och Strangio-Nirta.

Heder, ära och knark

Men situationen är mera komplicerad än så: för olika medlemmar från familjerna deltar i kriget på motståndarsidan.

Som alltid när det gäller Kalabriens uråldriga maffia, som kallas ’Ndrangheta, handlar det inte bara om heder och ära. Lika viktig är kontrollen över knarktrafiken, framför allt kokainet.

’Ndrangheta anses kontrollera över 70 procent av det kokain som importeras och distribueras i Europa. De har också varit skickligare än många andra kriminella organisationer på att investera i snabbväxande branscher och ge de kontrollerade företagen en laglig prägel.

Bodde i Tyskland

Under många år specialiserade sig kalabresarna på kidnappningar. Hundratals personer gömdes undan och stora lösensummor krävdes. Men många av offren kom aldrig tillbaka.

De sex som dödades i Duisburg hade samlats för att fira Tommaso Venturis 18-årsdag. Han var den ende som var född i Tyskland. Alla de övriga hade lämnat San Luca. Bland de dödade fanns också Sebastiano Strangio som ägde restaurangen Da Bruno som betraktades som en av Duisburgs bästa krogar. Det var där födelsekalaset hade ägt rum.

Åke Malm