Centimeter från att dö på t-spåret

NYHETER

Den 43-årige mannen föll framför t-banetåget.

Människor viftade, föraren bromsade - och mannen hann rulla in under perrongen.

-Det är ett under att han lever, säger stationsbefäl Evert Norberg.

Chockade människor skrek av skräck när mardrömmen blev verklighet på Hornstulls tunnelbanestation i går.

Tåget kom rusande

Den 43-årige mannen låg plötsligt nere på spåret. I andra änden av perrongen kom tåget inrusande söderifrån.

- Jag kom precis ner för rulltrappan när jag såg tåget komma. Det bromsade in och någon skrek att det låg en människa på spåret, säger vittnet Gustaf Grattback.

- En person, en man, har sannolikt ramlat ner på spåret. Det låg en mapp bredvid honom. Han kan ha tappat den och hoppat ner för att hämta den, säger Magnus Janson vid Södermalmspolisen.

När tåget kom in på tunnelbanestationen såg föraren hur människor på perrongen viftade med armarna och signalerade åt honom att stanna.

Han panikbromsade, men sträckan var för kort. Tack vare förarens snabba agerande fick dock mannen på spåret så mycket extra tid att han hann rulla in under perrongkanten. Han träffades aldrig av tåget.

- Han har inga, eller bara lindriga skador. Men han har förts till sjukhus för kontroll, säger Magnus Janson.

- Det finns inget som tyder på att han fick hjälp ner på spåret. Vi rubricerar det hela som en olyckshändelse, säger stationsbefäl Evert Norberg.

Tågföraren chockad

Mannen blev liggande i drygt 45 minuter innan räddningstjänsten kunde flytta på tåget och plocka fram honom. Han klagade då på smärtor i höften.

-Han hade verkligen tur i oturen. I nuläget är det nog tågföraren som mår mest illa. Han chockades och har fått hjälp med debriefing, säger Evert Norberg.

Eric Tagesson