”Vi är väldigt nöjda”

NYHETER

Olofsson och Reinfeldt kommenterade trängselskatterna

En nöjd centerpartiledare kommenterade vid halv tio-tiden för TT de borgerliga partiernas överenskommelsen om trängselskatten:

– Ja till trängselskatter har varit vår hållning hela tiden, och pengar till trafiklösningar. Och det ingår i den här uppgörelsen. Vi är väldigt nöjda med det här, säger Maud Olofsson utan att uppge vad partiet fått ge de övriga i utbyte mot ett ja.

– Vi får trängselavgift som räddar Stockholms innerstadsmiljö och pengar. Vi känner oss väldigt nöjda och så ska det vara i en överenskommelse. Jag tror alla är nöjda. Vi har fått en samsyn, säger Olofsson.

Ska pröva förutsättningarna

Enligt alliansens trafikpaket ska en särskild förhandlingsman få i uppgift att pröva förutsättningarna för att återinföra trängselskatterna:

– Mandatet är ju att få ihop en bra trafiklösning för stockholmarna som vi dessutom kan finansiera. Det finns stora behov i Stockholmsregionen av att lösa kollektivtrafiken, få ett bättre flöde och att slippa trafik i innerstan och då måste det också finnas pengar till det, säger Maud Olofsson till TT.

– Jag tror att stockholmarna är beredda att betala trängselavgifter om man ser att man får någonting för dem. Att inte pengarna går till statens svarta hål utan faktiskt till stockholmarna själva.

TT: Kommer det här att leda till permanenta trängselskatter i Stockholm?

– Ska man ha trängselavgifter måste man ändra grundlagen och vi öppnar i den här överenskommelsen för det. Sedan är det ju så att det borde vara Stockholm själv som bestämde om trängselavgifterna och det borde vara Stockholm själv som bestämde om prioriteringen på den infrastruktur man vill genomföra, och med det här upplägget tar vi ett sådant första steg.

Reinfeldt försiktigare

M-ledaren Fredrik Reinfeldt var på söndagen betydligt mer försiktig än Maud Olofsson när han kommenterade överenskommelsen:

– Detta är ett så tydligt besked som kan ges. Vi markerar att eventuella avgifter ska finansiera Förbifart Stockholm, sade han till TT.

Reinfeldt poängterade att uppgörelsen öppnar för en grundlagsändring som ska ge Stockholm rätt att själv besluta om införandet av trängselskatter. Han sade dock att han ställer sig tveksam till om en ny folkomröstning ska hållas.

TT: Eftersträvar ni en permanent trängselskatt i Stockholm?

– Nej, men så länge den är kopplad till finansiering av trafiknätet kan den vara aktuell.

Något entydigt ja till trängselskatt betyder uppgörelsen inte, enligt Reinfeldt.

TT