Iran: Sionister publicerade hundbild

NYHETER

Presidenten uttalar sig om Örebrotidningens publicering

Foto: Irans president Mahmoud Ahmadinejad under tisdagens presskonferens.

”Sionister” låg bakom publiceringen av Muhammedteckningen i Nerikes Allehanda. Det hävdade Irans president Mahmoud Ahmadinejad på tisdagen.

– De vill inte att Sveriges regering ska ha vänskapliga relationer med andra länder. Jag misstänker starkt att de ligger bakom, sade den kontroversielle presidenten på en presskonferens i Teheran enligt nyhetsbyrån AFP.

Ahmadinejad har tidigare avfärdat Förintelsen av judar under andra världskriget som en myt och sagt att staten Israel bör utplånas från kartan.

Muslimer i Örebro och resten av Sverige ska fortsätta sina demonstrationer mot Nerikes Allehanda. Också på fredag blir det av allt att döma samling utanför tidningshuset.

Dagen efter att den iranska regeringen framfört en protest till den svenska regeringen mot tidningens publicering av konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som en rondellhund funderar islamiska organisationer över hur protesterna ska fortsätta.

– Det blir en stor demonstration på fredag och det är islamiska centret som ska organisera den, säger Jamal Lamhamdi, ordförande i Islamiska kulturcentret i Örebro.

Manar till lugn

Organisationen ska söka nu tillstånd hos polisen och vill genomföra sin protest efter fredagsbönen, en vecka efter den första demonstrationen. Den arrangerades dock inte av Kulturcentret utan enligt Lamhamdi av andra muslimska grupper.

– Många muslimer är provocerade och mår inte bra, men som organisation försöker vi så gott vi kan och lugna ner situationen och vi manar alla muslimer att inte hetsa upp sig, säger Jamal Lamhamdi, som anser att teckningarna är en kränkning av muslimer och går utöver yttrandefrihetens gränser.

Men ännu verkar ingen ha krävt någon rättslig prövning av rondellhundens (o)förenlighet med lagen. Justitiekanslern, som är den ende som kan väcka åtal i tryckfrihetsmål, har inte fått in någon anmälan mot den handfull tidningar som tryckt Vilks bild.

– Vi ska ha möten med olika muslimska organisationer för att diskutera om vi ska göra någon anmälan. Möjligheten att vi gör så finns, men vi har inte bråttom och vi diskuterar också med jurister, säger Mahmoud Khalsi, ordförande i Islamiska förbundet.

TT